Câte teste pentru coronavirus face România pe zi? Răspunsul dat de ministrul Sănătății
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că avem o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi, în 57 de puncte de testare. Premierul Ludovic Orban a cerut măsuri organizatorice mai bune pentru că unele centre sunt suprasolicitate şi au un timp de aşteptare de peste 24 de ore, iar alte centre au PCR-uri pe care aproape că nu le folosesc.
”În acest moment, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se testează cu tehnica moleculară de identificare a ARN viral. Avem o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi în 57 de puncte de testare. Sunt operaţionalizate sau în curs de operaţionalizare. Din acest motiv, facem în jur de 4.500- 4.700 de testări pe zi, se lucrează pe aceste aparate. Ţin să menţionez că nu ţine doar de capacitatea aparatului, ţine şi de personalul care lucrează pe acest aparat şi de faptul dacă lucrează de o perioadă mai lungă, dacă este rodat pe acest aparat şi
dacă are şi capacitatea ca şi timp ca şi fizic să poată lucra”, a spus Nelu Tătaru în şedinţa de Guvern.
Tătaru: Avem o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi, în 57 de puncte de testare
”Şi aici mai e o problemă, că m-am uitat. În timp ce unele centre sunt suprasolicitate şi uneori au un timp de aşteptare să spun mai mare de 24 de ore, sunt alte centre de testare care au PCR-uuri pe care aproape că nu le folosesc.
Aici va trebui să aveţi grijă prin direcţiile de sănătate publică, prin mecanismul de transmitere a probelor recoltate către centre să existe o justă încărcare şi nu să trebuiască să aştepte într-un centru şi în celelalte centre, ei să nu aibă ce probe să proceseze. Aici va trebuie să coordonaţi, vorbiţi cu domnul secretar de stat Baciu să asiguraţi o încărcătură optimă pe fiecare centru de testare în funcţie de capacitatea efectivă pe care o au”, a
replicat premierul Ludovic Orban.
Ministrul Sănătăţii a precizat că în zilele următoare se va face o repartiţie de la nivel central, astfel încât să nu se mai aştepte decât cel mult 24 de ore.