In articol:
Peștele, vedeta mesei de Revelion
„Bunica Victorița m-a învățat că este o datină conform căreia după ora 12, primul fel de mâncare trebuie să fie peștele. De ce peștele? Pentru a înota prin problemele anului ca peștele prin apă!”
Așa se face că românii au păstrat cu sfințenie această tradiție și an de an, în ajun de an nou cererea pentru produsele cu specific pescăresc crește chiar și de 4 ori.
„Sigur că da, fără pește pe masa de Revelion nu se poate! Mă uitam acum și mi-a făcut cu ochiul păstrăvul!”
„- Carasul ăsta... Cum îl pregătiți?
- Pe grătar...mai facem o saramură, că ne-am săturat de carne!”
Citeste si: Care e programul mall-urilor de Revelion 2022
- De ce nu se mănâncă pui în seara de Revelion?
- Ca să nu sărăcim!”
Potrivit tradiției, solzii peștelui care sunt rotunzi ca monedele, ne aduc câștiguri financiare, însă foarte important de menționat este faptul că în noaptea de Revelion peștele trebuie așezat în farfurie întreg pentru că altfel norocul
Iar când vine vorba despre delicatelesele din pește de pe masa de Revelion, bucătarii au pregătit deja destule variante!
Marian Cuzdrioreanu, chef: „Avem pește afumat, scrumbie marinată, dar deasemenea este bine să mâncăm și un calcan, și un pește alb, și șalău, și crap... Unele persoane preferă tradiția, vor ceva clasic, vor ceva simplu și își pregătesc, sau apelează la noi să le pregătim saramura de pește! Aici avem baza de saramură, pregătită pentru peștele făcut la grătar și la plită, ia uite ce de legume...ardei
Totuși, nici fructele de mare nu lipsesc de la un așa festin, iar la această categorie, cel mai vândut produs este și anul acesta crevetele!
Citeste si: Cum va fi vremea de Revelion? Unde va ninge și în ce regiuni vor apărea ploile
Paul Nicolau, reprezentant magazin de pește: „De exemplu cel mai vândut produs la noi îl reprezintă creveții, avem și cel mai bun preț din România, nu doar din București și ne mândrim cu asta și am vândut sute de kilograme doar astăzi!”
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Iar după o seară de pomină, bucătarii ne propun ca a doua zi să ne dregem cu un borș acru!
„Am pregătit aici și borșul de pește, pentru că următoarea zi trebuie să ne dregem cu acreală, avem boșul de pește clasic, acrit cu borș, dar și storceagul de sturion, mai gros, cu smântână și acrit cu zeamă de lămâie.”
Citeste si: Buzău: Primăria va plăti în acest an 740.000 de lei pentru organizarea spectacolului de Revelion
„Un an an plin de bucurii și fără pandemie! La mulți ani!”