Este doliu în lumea muzicii. Nicolae Brânduș a murit

Fanii muzicii românești sunt în doliu după decesul unui mare artist. Compozitorul Nicolae Brânduş a încetat din viață la 87 de ani.

Georgiana Balaban,

Nicolae Brânduş

Nicolae Brânduş a murit.

[Sursa foto: Arhivă]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

A decedat unul dintre cei mai iubiți și premiați artiști ai României. Este vorba despre compozitorul Nicolae Brânduş care s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. Regretatul artist era membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, onorat cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer.

Citește și: Doliu în lumea filmului! Emel Atıcı și fiica ei s-au stins din viață în urma cutremurului din Turcia

Fanii și familia artistului sunt în stare de șoc. Pianistul era iubit de toată lumea.

Cine a fost Nicolae Brânduș

Compozitorul și pianistul Nicolae Brânduș s-a născut în anul 1935, în București. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București – pian (1952-1957) și compoziție (1960-1964).

Nicolae Brânduș, autor de muzică simfonică, vocal-simfonică, operă, muzică de cameră, vocală şi corală, discipol al profesorilor Paul Constantinescu, Tudor Ciortea şi Anatol Vieru, a participat la cursurile Şcolii de la Darmstadt – Ferienkurse für Neuemusik şi la cursurile de perfecționare din Aix-en-Provence. Şi-a finalizat studiile postuniversitare la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, în 1982, devenind doctor în muzicologie.

Artistul era membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

El s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. De-a lungul anului, cunoscutul compozitor a câștigat o mulțime de premii și a instruit o mulțime de persoane pe acest drum, al muzicii.

Citește și: Fotbalistul ghanez Christian Atsu a fost găsit sub dărâmăturile din Turcia

Citeste si: Pensii militare mai mari pentru o categorie de români. CCR decide săptămâna aceasta cine sunt pensionarii care beneficiază de mărire- kanald.ro

Citeste si: Vacanța de vară, mai scurtă! Veste ȘOC pentru acești elevi- wowbiz.ro

Citeste si: Un bărbat care a avut erecție timp de peste 30 de ore a primit despăgubiri de 50.000 de euro. Și soția lui a fost compensată- antena3.ro

Nicolae Brânduș a fost profesor al Catedrei de Muzică de Cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti între anii 1992-2005, redactor al revista ‘Muzica’, și preşedinte al Secţiunii Naţionale Române a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană/ SNR-SIMC.

A concertat pe scenele naţionale şi internaţionale: Elveţia (1956), Bulgaria (1958, 1967), R.D. Germană (1960), Ungaria (1964), Cehoslovacia (1964, 1966), Franţa (1969), iar în 1985 a participat la un proiect de cercetare muzicală la Paris, în cadrul IRCAM, iar în 1996, a realizat în Franţa, la Bourges, o lucrare de muzică electronică în cadrul Grupului de muzică experimentală Bourges (GMEB).

Laureat al Premiului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1974, 2002, 2005), Nicolae Brânduș a mai fost distins cu Premiul III la Concursul internaţional „George Enescu” de la Bucureşti (1958), Premiul III la Concursul internaţional al Festivalului mondial al tineretului de la Helsinki (1962) și cu Ordinul Meritul Cultural cl. IV (1968).

În anul 2008, Nicolae Brânduș a primit bursa George Enescu acordată, la Cité Internationale des Arts din Paris, de Institutul Cultural Român.

Citește și: Este doliu în lumea filmului. Un actor cunoscut a decedat

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Schimb de replici între Vlăduţa Lupău şi Nicu Paleru: "Șoc și groază!Lăsați să curgă prostia". De la ce a pornit disputa- VIDEO- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat care a avut erecție timp de peste 30 de ore a primit despăgubiri de 50.000 de euro. Și soția lui a fost compensată- antena3.ro

În 2015 a primit Premiul pentru creaţie în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Galei Premiilor Anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală".

Cel mai recent premiu îl primise în luna decembrie a anului 2020, atunci când a obţinut Premiul 1 pentru lucrarea „X Fatum van B”, la concursul „Quoting Beethoven” organizat cu ocazia celei de a 250-a aniversări a naşterii lui Ludwig van Beethoven.

Citește și: Veste tragică din Turcia! Actorul Çağdaş Çankaya și soția lui, faimoasa muziciană Zilan Tigris, au murit sub dărâmături, în dezastrul provocat de cutremurele puternice din Turcia!

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI