Close sidebar
Close sidebar

Nicolae Ciucă, la festivităţile dedicate zilei de 20 aprilie 1919: ”Este o istorie scurtă, cu semnificaţii uriaşe, iar în numele libertăţii, democraţiei şi păcii”

Premierul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, la Oradea, la festivităţile dedicate zilei de 20 aprilie 1919, că astăzi, administraţia şi armata se reîntâlnesc simbolic, pentru a reaminti emoţionanta zi când puterea civilă şi cea militară, dincolo de orice apartenenţă, s-au unit pentru binele unei comunităţi.

Diana Bostan,

N


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

”Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la sărbătorirea unui eveniment de răscruce în istoria oraşului şi, totodată, încărcat de emoţie la vremea lui. Acum 103 ani, pe 20 aprilie, zi de sărbătoare a sfintelor Paşti, trupele Armatei Române intrau în Oradea, să apere populaţia şi să o elibereze de tiranie, în aclamaţiile românilor, maghiarilor şi tuturor naţionalităţilor de aici care le aşteptau aici”, a spus premierul. 

Ce declarații a făcut Nicolae Ciucă

El a arătat că ”Béla Kun, lider al Partidului Comunist şi conducătorul revoluţiei bolşevice ungare din 1919, instaurase o ”Republică roşie” după modelul leninist din Rusia, căreia i-a căzut victimă şi Oradea”.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

”Din 22 martie, primăria fusese desfiinţată şi înlocuită cu Sovietul administrativ al muncitorilor şi soldaţilor, în tot oraşul fiind luate măsuri cu caracter restrictiv, s-a introdus cenzura presei, au fost interzise predarea religiei în şcoli şi vopsirea sau comercializarea ouălor de Paşte, a fost comandată naţionalizarea locuinţelor, iar cine avea curajul să invoce ideile de libertate sau democraţie era judecat. Pe 18 aprilie, comandantul poliţiei, Jánossy Gyula, a declanşat ofensiva militară antibolşevică, a doua zi gărzile roşii erau obligate să se retragă în cazărmi, fiind repusă în drepturi vechea administraţie, care conducea oraşul din 1902”, a mai spus premierul. 

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Nicolae Ciucă a arătat că ”intrarea în oraş a trupelor române, în 20 aprilie, pentru protejarea comunităţii de o posibilă contraofensivă bolşevică a fost cerută chiar de autorităţile locale, în frunte cu primarul Rimler Károly, iar ostaşii conduşi de generalul Moşoiu au defilat în uralele orădenilor. Primarul Rimler a predat oraşul generalului Moşoiu, pentru a-l apăra iar Oradea a trecut sub protecţia Regatului României, cu schimbare paşnică de putere şi fără înlocuirea reprezentanţilor vechii administraţii”. 

Administraţia şi armata se reîntâlnesc simbolic la Oradea, pentru a reaminti emoţionanta zi de 20 aprilie 1919

Şeful Executivului a arătat că ”este o istorie scurtă, cu semnificaţii uriaşe, iar în numele libertăţii, democraţiei şi păcii, Oradea multietnică şi multiculturală şi-a încredinţat destinul României, iar în prezent este unul dintre cele mai înfloritoare oraşe din ţara noastră”. 

Citeste si: Mesaje, urări și felicitări de Sfântul Gheorghe. Peste 900.000 de români își serbează onomastica

”Astăzi, administraţia şi armata se reîntâlnesc simbolic la Oradea, pentru a reaminti emoţionanta zi de 20 aprilie 1919, când puterea civilă şi cea militară, dincolo de orice apartenenţă, s-au unit pentru binele unei comunităţi. Este cel mai bun moment să reamintim, cu respect şi admiraţie, numele personalităţilor care s-au distins atunci prin altruism, iubire de valori şi viziune:  Rimler Károly, Jánossy Gyula, Aurel Lazăr, Coriolan Pop, Iustin Ardelean, Roman Ciorogariu şi desigur Traian Moşoiu. Sper că tinerii orădeni cunosc această pagină însemnată din istoria lor şi îşi cinstesc înaintaşii după cum merită, sper ca evenimente precum cel de astăzi să păstreze şi să reînvie memoria lui 20 aprilie 1919”, a mai afirmat premierul Ciucă în discurs. 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Premierul a urat ”oraşului de pe Crişul Repede şi remarcabilei sale comunităţi mulţi ani de prosperitate, pace şi bine”. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI