Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Nicusor Constantinescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Judetean Constanta, pentru abuz in serviciu si complicitate la evaziune fiscala.
In acelasi dosar sunt urmariti penal Cristian Darie, fost vicepresedinte al CJ Constanta, Mariana Belu, secretar al judetului Constanta, ambii pentru pentru complicitate la abuz in serviciu, si Adrian George Gâmbuteanu, fostul director al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta (RAJDP) Constanta, pentru evaziune fiscala.
De asemenea, este urmarita penal si persoana juridica Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, pentru evaziune fiscala.
“In calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, in anul 2013, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel si-a
indeplinit atributiile de serviciu cu incalcarea Legea nr.15/1990, in legatura cu adoptarea si punerea in aplicare a Hotarârii Consiliului Judetean nr.313/2013. Hotarârea respectiva a stat la baza acordarii unor subventii catre Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, desi aceasta inregistrase profit”, se arata in comunicatul DNA.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Procurorii sustin ca in acest mod a fost provocata o paguba de 21.977.096 lei la bugetul judetului Constanta si s-au obtinut foloase necuvenite pentru RAJDP Constanta.
Potrivit sursei citate, Nicusor Constantinescu a fost ajutat de Cristian Darie, care a initiat proiectul, si de Mariana Belu, care a avizat pentru legalitatea hotarârii de consiliu desi aceasta contravenea prevederilor Legii nr.15/1990.
“Subventiile acordate RAJDP de catre Consiliul Judetean Constanta au reprezentat in realitate plati pentru lucrari pe care regia le facuse in beneficiul autoritatii locale, dar pentru care nu emisese facturi. Prin inregistrarea acestora drept venituri din subventii si nu ca venituri din activitatea comerciala, concomitent cu omisiunea R.A.J.D.P. Constanta de a emite facturi pentru contravaloarea lucrarilor, de a calcula, evidentia, colecta si vira catre bugetul taxa pe valoare adaugata, suspectii Gâmbuteanu Adrian George si Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri (R.A.J.D.P.)
Constanta au produs un prejudiciu bugetului de stat in suma de 5.446.652 lei, reprezentând contravaloarea TVA aferenta lucrarilor nefacturate Consiliului Judetean Constanta”, se mai precizeaza in comunicatul DNA.
Nicusor Constantinescu a fost condamnat, in 29 iunie 2016, la o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu, dupa ce, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, ar fi initiat doua proiecte de hotarâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care il ocupa, ambele fiind anulate de instanta.
De asemenea, instanta a considerat ca el nu a asigurat o finantare corespunzatoare pentru Centrul Militar Zonal in perioada 2009- 2013. Constantinescu a formulat si o cerere de casare a acestei condamnari, dispuse de Curtea de Apel Constanta, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarât respingerea acesteia ca nefondata.
Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
Sursa: News.ro