Este vorba de un aditiv alimentar care se foloseste la fabricarea painii, bromatul de potasiu. Acest compus a creat subiectul mai multor dispute in intreaga lume si, desi multi stiu ca nu este sanatos, nu il interzic.

Primii care au luat atitudine impotriva bromatului de potasiu au fost indienii. Reprezentantii guvernului de aici au cerut interzicerea lui dupa ce au demonstrat ca el determina aparitia cancerului la animale.

Produsele testate in India au arata ca acest bromat de potasiu exista in 85% dintre produsele celor mai populare 38 de firme din tara, firme ce produs paine, prajituri ambalate, blat de pizza si produse de patiserie.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Aceasta substanta a fost deja interzisa in tari precum Marea Britanie, Canda, China, Brazilia si chiar Uniunea Europeana. SUA este o tara in care acest bromat de potasiu nu a fost interzis, dar statul i-a obligat pe producatori sa prezinte lista cu ingrediente a fiecarui produs.

In anumite studii, bromatul de potasiu a demonstrat ca are un efect genotoxic sau, altfel spus, afecteaza ADN-ul celular.

Desi unele studii arata ca bormatul de potasiu nu produce cancerul, rezultatele indica faptul ca aceasta substanta este extrem de periculoasa.

Pe langa acest bromat de potasiu, specialistii spun sa fim atenti si la alti aditivi continuti de produsele de panificatie. "Sunt necesare doar patru ingrediente pentru a face paine: faina, maia, apa si sare, si chiar nu este deloc nevoie de toate celelalte substante. Produsele disponibile in comert, pe baza de cereale, care umplu rafturile cu produse de panificatie si patiserie sau sunt servite la restaurant sunt nesanatoase.

Sunt pline de ingrediente care nu sunt alimente sau alimentare, cum ar fi azodicarbonamida (aceeasi substanta ca in talpa de cauciuc a pantofilor), alte substante chimice conservante, indulcitori, arome artificiale sau coloranti si organisme modificate genetic. Faina poate fi tratata cu oricare dintre cele 60 de substante chimice aprobate de FDA inainte ca sa ajunga in rafturile magazinelor – incluzand albirea chimica! De asemenea, procesarea industriala distruge nutrientii, cum ar fi vitamina E si fibrele." , spun specialistii. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si