Noaptea de Înviere 2021. Regulile pe care trebuie să le respecte credincioșii care merg la slujbele de Paște
Noaptea de Înviere 2021. Regulile pe care trebuie să le respecte credincioșii care merg la slujbele de Paște au fost anunțate de autorități după prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.
Noaptea de Înviere 2021. Guvernul a prelungit starea de alertă
Guvernul României a adoptat azi HOTĂRÂREA privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19.
Din fericire, Executivul a admis o serie de concesii cu privire la slujbele de Paște. Astfel, în decizia Guvernului, în noaptea de Paște, toate localităţile vor putea să permită circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul
orar 20,00-5,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase .
De asemenea, în Vinerea Mare (30 aprilie), magazinele sunt deschise până la ora 20 și nu 18, așa cum se întâmplă în județele din zona roșie, unde se aplică restricțiile.
Noaptea de Înviere 2021. Regulile pe care trebuie să le respecte credincioșii care merg la slujbele de Paște
Chiar dacă este permisă circulația în timpul nopții de Înviere, măsurile de siguranță sanitară rămân în vigoare.
Toți credincioșii care merg să ia lumină trebuie să poarte mască și trebuie să evite aglomerația. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe spun că sunt pregătiți să îi primească pe credincioși în siguranță la slujbele de Înviere.
„Slujba de Înviere la Biserica Ortodoxă începe obligatoriu afară. După vreo 40 de minute ar fi partea a doua a slujbei, care se desfășoară în interior, cu respectarea distanței între participanți, iar cei care nu vor încăpea în interior, pentru că sunt și biserici mici, vor participa la restul slujbei tot afară”, spune Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.
Slujba de Înviere, în ritualul ortodox, spre deosebire de cel catolic, se desfăşoară între orele 00:00 şi 4:00, a amintit Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care promite că „Biserica Ortodoxă se va organiza în mod exemplar”.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se așteaptă ca bisericile să le ofere măști de protecție participanților la slujbe: „Ne bazăm pe responsabilitatea fiecăruia, inclusiv în noaptea de Paşti.
Am aflat cu bucurie de la reprezentanţii cultelor că la intrarea în biserică li se oferă măşti credincioşilor. Cred că e un lucru de lăudat”.
Condiții de venire în țară pentru românii din străinătate
Românii plecați în străinătate care vor să revină în România pentru a sărbători Paștele acasă, cu familia, trebuie să ia în cacul anumite restricții suplimentare. Toți cei care vin dintr-o țară aflată pe lista galbenă de risc epidemiologic, actualizată săptămânal de autoritățile de la București, vor fi carantinați timp de 14 zile.
De asemenea, cei care nu vor avea, la intrarea în România, un test PCR cu rezultat negativ vor intra în carantină timp de 14 zile. Românii vor rămâne izolați la domiciliu sau la o altă adresă declarată.
Pentru cei care și-au făcut vaccinul, iar de la rapel a trecut minim 10 zile, nu va exista nicio restricție.
Aceștia vor fi nevoiți doar să respecte toate măsurile menite să împiedice răspândirea virusului COVID-19, care au fost impuse de autoritățile române.