Noaptea Muzeelor 2022: Evenimentele speciale din data de 14 mai pentru Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa

Noaptea Muzeelor 2022. Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 14 mai, la nivel național. Aceasta propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfășurate în format fizic, după două ediții de pandemie.

Noaptea Muzeelor 2022. În acest an, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi oferite iubitorilor de cultură, mici și mari, de peste 170 de muzee și case memoriale, galerii și grădini de artă, institute și centre culturale, rezidențe. De asemenea, nu vor lipsi saloanele și studiourile creative, spații ale memoriei, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, primării sau case ale experimentelor din toată țara.  

O noapte culturală

Evenimentul propune publicului expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfăşurate în format fizic, după două ediţii de pandemie. O noapte întreagă, românii de orice vârstă se vor putea bucura de intrarea liberă la sute de instituții de cultură, dar mai ales de spectacole culturale pregătite cu ocazia acestui eveniment.

Citeste si: Cinci muzee noi se deschid la Iași

Conform unui comunicat al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), anul acesta, evenimentele vor fi oferite de peste 170 de muzee şi case memoriale, galerii şi grădini de artă, institute şi centre culturale, rezidenţe, saloane şi studiouri creative, spaţii ale memoriei, castele, palate, cetăţi, mori, teatre, universităţi, cinematografe, biblioteci, primării sau „case ale experimentelor din toată ţara”. La toate acestea intrarea va fi liberă.

După cele două ediţii online sau hibrid (fizic şi online) din pandemie, evenimentele găzduite de muzee şi organizaţii culturale vor fi deschise vizitatorilor în a

doua sâmbătă a lunii mai, până noaptea târziu. Și anul acesta se dorește păstrarea tradiţiei a Nopţii Muzeelor europene, cu peste 120 de activări speciale, în acest moment, puse la cale în aproximativ 80 de localităţi din 38 de judeţe în toată ţară, fie ele mari centre culturale, oraşe, comune sau chiar sate.

Citeste si: Cinci muzee noi se deschid la Iași

În Bucureşti, circuitul Nopţii Muzeelor include până acum recomandări pentru peste 50 de de muzee şi entităţi culturale prietene, care s-au pregătit cu nenumărate intervenţii artistice, proaspete şi interactive.

Noaptea Muzeelor este una dintre cele mai apreciate mărci culturale şi este organizată anual de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România

La această ediţie, Cluj-Napoca oferă în Noaptea Muzeelor 13 spaţii de întâlnire cu vizitatorii, iar în Iaşi publicul poate alege din 6 oferte culturale înregistrate până acum.

Detalii complete şi actualizate despre organizarea generală şi programul evenimentelor din 14 mai vor fi disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor şi pe reţelele de comunicare ale instituţiilor culturale participante.

Iniţiată în urmă cu 18 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european, iar în România de către Reţeaua Naţională de Muzeelor (RNMR).

Noaptea Muzeelor este una dintre cele mai apreciate mărci culturale şi este organizată anual de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR).

Citeste si: Când are loc Noaptea Muzeelor în 2022?


Autor

Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.

Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.

Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.

”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.

Îți Recomandăm Și...