Președintele Iohannis a promulgat azi legea pentru modificarea unei Ordonanţe mai vechi a Guvernului privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Citeste si: Amenzi rovinietă 2022: Noile schimbări din Codul Rutier

După cum informează Administraţia Prezidenţială, șeful statului a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea anexei nr.

2 la Ordonanța Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România (PL-x 234/04.05.2022).

Amenzi rovinietă 2022. Care sunt noile tarife plătite de șoferi

Șoferii trebuie să scoată din buzunar până la 550 lei dacă nu au rovinietă valabilă. Conform noii legi, cuantumul amenzii contravenţionale pentru autoturisme este de minim 275 de lei şi de maximum 550 de lei.

Citeste si: VIDEO| Un trend periculos circulă pe Tik Tok. Șoferii își maschează numerele mașinilor pentru a scăpa de amenzi

Legea actualizează cuantumul sancţiunilor contravenţionale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile, nivelul amenzilor fiind stabilit în funcţie de tipul autovehiculelor.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Astfel, sancţiunea minimă va fi cât dublul tarifului anual de utilizare a drumurilor, iar cea maximă va fi de 4 ori tariful.

Tariful anual al rovinietei pentru autoturisme este în prezent de 28 de euro (aprox.

140 de lei) ceea ce înseamnă că  amenda poate varia între 280 de lei și 550 lei.

Pentru vehicule de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic mai mică sau egală cu 3,5 tone de minim 950 de lei şi de maximum 1.900 de lei, iar pentru vehicule de transport marfa cu masa mai mare de 3,5 tone şi mai mică sau egală cu 7,5 tone- de minim 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei. 

Când intră în vigoare noile amenzi

De asemenea, cuantumul amenzilor pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) va fi de minim 1.550 de lei şi de maximum 3.100 de lei.

Pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)- de minimum 2.750 de lei şi de maximum 5.500 de lei.

Actul normativ intră în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, deci în jurul datei de 19 august. 

De ce au fost majorate amenzile pentru lipsa rovinietei

Nivelul sancţiunilor rămăsese acelaşi din anul 2010, deşi cuantumul vinietei a crescut cu 20 de procente. Statisticile arată că, prin comparaţie cu procesele verbale încheiate pentru neplata rovinietei în anul 2015, anul trecut numărul contravenţiilor legate de acest aspect s-a dublat.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, informează Guvernul.

Propunerea de modificare a legislaţiei a fost justificată prin faptul că numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 357.531 aplicate în anul 2015, la 734.143 procese verbale încheiate în anul 2021, în urma verificărilor făcute prin intermediul punctelor fixe şi mobile de control.

Amenda poate fi achitată la jumătate din suma minimă prevăzută de lege, în termen de 15 zile. Şoferii care transportă pe drumurile românești ajutoare umanitare sunt scutiți de la plata rovinietei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si