Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis miercuri Agerpres, hackerii Flubot vizează ţările europene, mai ales Germania, România şi Marea Britanie, cu o nouă campanie de înşelătorii menită să fure date bancare de pe telefoane, pe Android, sau să direcţioneze victimele către diverse alte escrocherii, pe iOS.

Virusul fură datele victimei 

„Totul începe cu un SMS care distribuie un conţinut fals şi include un link infectat.

Dacă utilizatorii accesează linkul, acestora li se cere permisiunea de a instala o aplicaţie necunoscută – în acest caz, o aplicaţie falsă de mesagerie vocală care se presupune că este necesară pentru a asculta mesajul vocal”, spun experții în IT.

Citeste si: Un adolescent a fost luat la șuturi pe stradă de o șoferiță. Acesta a traversat prin loc nepermis

Principalul obiectiv al atacatorilor este să convingă utilizatorii să instaleze o aplicație bancară, iar dacă victima urmează instrucţiunile, aplicaţia falsă Voicemail, ce include de fapt ameninţarea Flubot, solicită permisiuni suplimentare pentru a dobândi acces complet la telefon.

Citeste si: Zeci de percheziții în Brașov, într-un dosar care vizează angajați ai Registrului Auto Român

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Când i se acordă acces, Flubot colectează contactele din agenda telefonică a victimei şi utilizează aplicaţia SMS pentru a continua să trimită linkuri infectate către alte numere, furând în acelaşi timp date şi trimiţându-le serverului de comandă şi control operat de atacatori”, mai spun experții IT.

Escrocheria este mascată printr-un sondaj

Într-unul din exemple, experții în IT spun că escrocheria este „mascată într-un sondaj prin care victimele sunt încurajate să răspundă la câteva întrebări de cercetare de piaţă pentru a primi garantat un iPhone 13”, notează sursa citată.

Citeste si: Vladimir Putin anunță că guvernul va crește pensiile și salariul minim cu 10%

Se pare că ținta principală sunt utilizatorii Android, dar şi-au îmbunătăţit eforturile pentru a face victime şi în rândul utilizatorilor de iPhone.

În luna ianuarie a acestui an, Bitdefender a interceptat un val de cel puţin 100.000 de SMS-uri, parte dintr-o campanie globală de răspândire a ameninţării informatice Flubot care urmăreşte infectarea dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Citeste si: Tragedie pe DN11: Două persoane au murit într-un grav accident rutier

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si