In articol:
Israel şi Elveția au confirmat în ultima zi cazuri de variola maimuței, astfel că numărul țarilor care au semnalat infecția a ajuns la 14, relatează bbc.com.
Ambele ţări au precizat că au identificat câte o persoană infectată, însă Israel a menționat că investighează şi alte cazuri suspecte.
Israelianul infectat, un bărbat de 30 de ani, a revenit recent în Israel din vestul Europei cu simptomele infecției.
Elveția a confirmat infectată o persoană din cantonul Berna, care a contractat virusul prin contact apropiat în străinătate.
Peste 80 de cazuri au fost confirmate anterior în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franța, Olanda, Italia, Suedia, SUA, Canada şi Australia.
Variola maimuței este o infecție virală cu simptome ușoare, precum febra, dureri de cap şi erupții cutanate. În general, cei infectați se vindecă în câteva săptămâni.
Ce este variola
Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală şi de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citește si: VIDEO- Variola maimuței în România. Un doctor vorbește despre potențiale pericole
Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.
Există două tipuri de virus variolei maimuței, cel din Africa de Vest şi cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată.
În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african şi până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.
Cel puțin patru ţări din regiunea europeană au raportat până în prezent cazuri confirmate sau suspectate de variola maimuței Portugalia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Cazuri au fost raportate şi în Canada şi Statele Unite.
Citește si: Variola maimuței provoacă panică în Europa. Cinci cazuri au fost deja depistate în Portugalia
Investigațiile sunt în curs de desfășurare. Cazurile sporadice de variola maimuței în țările europene în rândul călătorilor care se întorc din țările în care boala este endemică sunt bine cunoscute.
Citeste si: A murit interpretul de muzică populară Mărin Cornea- radioimpuls.ro
Cu toate acestea, multe dintre cazurile depistate în prezent în întreaga Europă nu au călătorit într-o zonă endemică.
Cele mai multe cazuri sunt depistate prin intermediul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuala. Acest lucru este neobișnuit şi sunt în curs de desfășurare investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă de infecție, ce evenimente ar fi putut contribui la amplificarea transmiterii şi cum să se limiteze răspândirea ulterioară.
Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale şi anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor.
Variola maimuței nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; şi prin fluide corporale.