Iranul a condamnat încă trei persoane la pedeapsa cu moartea, în timp ce Papa Francisc a condamnat folosirea execuțiilor împotriva manifestanților antiguvernamentali, transmite Middle East Eye.

Iranieni, executați pentru „război împotriva lui Dumnezeu”  

Potrivit sursei citate, Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi și Saeed Yaghoubi au fost condamnați la moarte sub acuzația de „moharebeh” – sau „război împotriva lui Dumnezeu” – a declarat luni justiția de la Teheran.

Cei trei condamnați au fost acuzați că au ucis trei ofițeri de securitate în timpul protestelor din Isfahan, în centrul Iranului, pe 16 noiembrie.

Alți doi protestatari au fost închiși pentru incident, dintre care unul a fost fotbalistul Amir Nasr-Azadani, a cărui condamnare la moarte a fost denunțată în decembrie de sindicatul fotbaliștilor Fifpro.

El a scăpat de executare și a fost condamnat, în cele din urmă, la 16 ani de închisoare.

Amir Nasr-Azadani

Amir Nasr-Azadani, condamnat la 16 ani de închisoare

[Sursa foto: Twitter]

Execuții la Teheran, în weekend

Regimul de la Teheran a fost puternic criticat în weekend, după ce a spânzurat doi protestatari, Mohammad Mahdi Karami și Seyyed Mohammad Hosseini, care au fost găsiți vinovați de uciderea unui membru al forței voluntare Basij a Gărzii Revoluționare Iraniene la o demonstrație antiguvernamentală.

Citește și: Ei sunt tinerii care și-au pierdut viața în teribilul accident din Bistrița-Năsăud. Alexandra și Robert se întorceau la Cluj după terminarea vacanței

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Alți doi iranieni, Mohsen Shekari și Majidreza Rahnavard, au fost executați în decembrie pentru presupuse atacuri asupra forțelor de securitate.

Pedeapsa cu moartea „alimentează setea de răzbunare”

Manifestațiile conduse de femei au zguduit Iranul după moartea tinerei de 22 de ani în custodia poliției, Mahsa Amini, pe 16 septembrie, după ce a fost arestată pentru că nu a purtat corespunzător voalul islamic.

Citește și: De ce Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen

Amnesty International a declarat că autoritățile iraniene solicită pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 26 de persoane în legătură cu protestele, în ceea ce a numit „procese false menite să-i intimideze pe cei care participă la revolta populară care a zguduit Iranul”.

Luni, protestatarii s-au adunat în fața unei închisori din orașul Karaj, în încercarea de a preveni execuțiile a doi tineri.

Citește și: VIDEO- UPDATE: Volodimir Zelenski se va întâlni cu Joe Biden la Casa Albă. Un steag semnat de soldaţii de la Bahmut, cadoul lui Zelenski pentru SUA

Papa Francisc a comentat pentru prima dată execuția de către Iran a demonstranților în timpul discursului său anual de Anul Nou.

„Dreptul la viață este amenințat și în acele locuri în care pedeapsa cu moartea continuă să fie impusă, așa cum este cazul în aceste zile în Iran, în urma recentelor demonstrații care cer un respect mai mare pentru demnitatea femeilor”, a spus el luni.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

„Pedeapsa cu moartea nu poate fi folosită pentru o pretinsă justiție de stat, deoarece nu constituie un element de descurajare și nici nu face dreptate victimelor, ci doar alimentează setea de răzbunare”, a mai spus Suveranul pontif.

Conform The Independent, cel puțin 517 protestatari au fost uciși de la începutul protestelor, potrivit Human Rights Activists in Iran, un grup care monitorizează manifestațiile anti-guvernamentale.

Autoritățile iraniene au evaluat numărul deceselor la maxim 300.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si