Close sidebar
Close sidebar

Noi criterii de evaluare a finantatorilor in Programul Prima Casa, din 1 ianuarie

Noi criterii de evaluare a finantatorilor vor fi introduse in programul "Prima Casa" din 1 ianuarie 2018, cand vor intra in vigoare procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti la acest program, potrivit Ministerului Finantelor.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Din 1 ianuarie 2018, vor intra in vigoare procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului "Prima casa".

Potrivit Ministerului Finantelor, pe langa ritmul de utilizare a plafoanelor alocate anterior si conditiile de acordare a creditelor, in cadrul programului s-a avut in vedere introducerea unor criterii noi care sa stimuleze acordarea de catre institutiile finantatoare a produselor de creditare standard fara implicarea garantiilor de stat precum si adoptarea unui management al riscului prudent la nivelul bancilor care sa limiteze riscul de neplata, dar si o mai buna gestionare a procesului de acordare a creditelor in cadrul programului.

Astfel, criteriile care vor fi avute in vedere la evaluarea anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare dupa aplicarea criteriului privind ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in anul precedent, sunt urmatoarele: raportul intre volumul finantarilor garantate acordate in cadrul programului si volumul creditelor pentru locuinte acordate de finantatori persoanelor fizice, negarantate de catre stat in anul precedent; raportul intre numarul total al garantiilor platite finantatorilor de la inceputul programului si pana la data de 31 decembrie a anului precedent si numarul

total al garantiilor acordate de la inceputul programului si pana la data de 31 decembrie a anului precedent si raportul dintre numarul garantiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM dupa ce solicitarile de acordare au fost invalidate cel putin o data, inregistrate de un finantator participant in program in anul precedent si numarul total al solicitarilor de garantare aprobate de FNGCIMM in anul precedent.

Fiecarui criteriu ii va corespunde un punctaj diferentiat, in functie de marimea rapoartelor aferente criteriilor, iar prin insumarea punctelor atribuite fiecarui criteriu se va obtine punctajul final care va determina procentul de ajustare a plafonului alocat.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Evaluarea anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare alocate finantatorilor participanti in cadrul programului "Prima casa" se efectueaza pe baza raportarilor transmise de catre finantatori si a datelor existente in evidentele FNGCIMM incidente programului.

Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.

Garantiile se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat. De la inceputul anului 2016 pana la finalul lunii noiembrie au fost acordate prin acest program 32.747 garantii, in valoare totala de 3,1 miliarde lei, ceea ce inseamna credite de 6,2 miliarde lei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI