Guvernul va aproba acordarea unei indemnizaţii lunare similară celei plătite în perioada de pandemie, respectiv 75% din salariul de bază, pentru salariaţii din companiile unde se încetează activitatea pe fondul crizei din Ucraina, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern.

Citeste si: Guvernul lui Viktor Orban, reacție dură la adresa Ucrainei

"Vom adopta un act normativ prin care vom continua să protejăm economia şi locurile de muncă. Şi astfel, pentru companiile unde se încetează activitatea, vom asigura o indemnizaţie lunară similară celei plătite în perioada

de pandemie, respectiv 75% din salariul de bază", a precizat Nicolae Ciucă.

Citeste si: Ciucă: Vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca cetăţenii ucraineni care au ajuns în România să poată avea o viaţă normală şi un trai decent

Potrivit premierului, măsura este necesară având în vedere impactul pe care îl produce actuala criză a preţurilor la energie şi gaze, precum şi criza efectelor generate de războiul din Ucraina.

Cine sunt angajații care primesc bani de la Guvern

Proiectul de ordonanţă de urgenţă reglementează "acordarea unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021, salariaţilor care au contractele individuale de muncă suspendate temporar din iniţiativa angajatorilor".

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Protest în Piața Victoriei privind legea salarizării. Acțiunea este organizată de Blocul Național Sindical

Indemnizația va fi plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la data de 31 decembrie 2022 pentru următoarele categorii de salariaţi:

- salariaţii angajatorilor afectaţi în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacţii cu operatori economici din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, care înregistrează o diminuare a încasărilor cu un

procent de minimum 20% raportat la încasările realizate în luna ianuarie 2022 sau la încasările realizate în luna similară a anului 2021, raportat la luna pentru care se solicită indemnizaţia;

- salariaţii angajatorilor supuşi sancţiunilor internaţionale care au instituite măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală".

Noi măsuri de protecţie socială a angajaţilor afectaţi în contextul actualei crize din Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus.

[Sursa foto: Pixabay]

Încă 15,5 miliarde lei pentru Programul naţional de investiţii "Anghel Saligny"

Prim-ministrul României a mai declarat miercuri că urmează să fie aprobat un act normativ pentru suplimentarea cu aproximativ 15,5 miliarde de lei a bugetului destinat Programului naţional de investiţii "Anghel Saligny".

Citeste si: Ce face Rusia pentru a ridica rubla. Aceasta și-a revenit la nivelul avut în urmă cu un an

Potrivit premierului, cei mai mulți bani vor fi alocați construcţiei şi modernizării drumurilor, precum și pentru extinderea reţelei de gaze.  

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

"În baza unei hotărâri pe care am luat-o ieri în coaliţie, vom adopta un act normativ prin care vom suplimenta bugetul la Programul naţional de investiţii 'Anghel Saligny' cu aproximativ 15,5 miliarde. 10 miliarde vor fi destinaţi pentru construcţia şi modernizarea drumurilor, iar 5,5 miliarde pentru extinderea reţelei de gaze. În felul acesta, suma totală a programului va fi de 65,5 miliarde şi ea va viza cu preponderenţă modernizarea drumurilor, extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi extinderea reţelei de gaz", a spus premierul României. 

Trei proiecte propuse de Ministerul Mediului

Premierul a mai vorbit despre trei acte normative pe care Ministerul Mediului le-a înaintat spre analiză și aprobare.

Primul dintre ele se referă la "măsuri astfel încât să putem să combatem episoadele repetate ale incendiilor necontrolate", inclusiv în proximitatea Capitalei, care trebuie oprite. Prin ordonanță de urgență, aceste fapte vor fi incluse la categoria infracțiunilor.

Cel de-al doilea proiect  se referă la o campanie de împădurire. "Discutăm de împădurirea a 25.000 de hectare până la finele anului 2023 și în perioada 2024- 2026 aprobăm împădurirea a 30.000 de hectare", a precizat prim-ministrul României.

Al treilea act normativ vizează măsuri pentru îmbunătăţirea supravegherii calităţii aerului şi astfel, printr-un program de 57 de milioane de lei, se vor extinde capacităţile de monitorizare pe care Ministerul Mediului le gestionează.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si