Potrivit Expunerii de motive a proiectului de lege, in anumite situatii este permisa cumularea pensiei cu salariul. „Persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se pot pensiona pentru limita de varsta cu 5 ani inainte de indeplinirea varstei standard de pensionare. In acest caz se poate cumula pensia cu salariul si se valorifica perioadele necontributive asimilate”, se arata in documentul citat.  

Pe de alta parte, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfasurarii unor activitati profesionale si a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activitati.   

„Astfel, gradul I e caracterizat de deficienta functionala grava si capacitate de munca diminuata, gradul II e caracterizat de deficienta functionala accentuata si capacitate de munca diminuata, iar gradul III e caracterizat de deficienta functionala medie si capacitate de munca diminuata”, arata sursa citata.  

Si pensia de urmas poate fi cumulata, in anumite conditii  

Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Se introduce o noua prestatie si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor, si reprezinta 25% din pensia sotului decedat. „Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. Noua prestatie se acorda in urmatoarele conditii:
- sotul supravietuitor are stagiul complet de cotizare;
- are varsta standard de pensionare;
- nu s-a recasatorit;
- durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani, iar suma totala incasata sa nu depaseasca 80% din salariul minim brut pe economie”, prevad noile norme, care ar urma sa intre in vigoare in 2021.  

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ce venituri nu se pot cumula  

In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri de orice natura prevazute de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia „ pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, lit. a) si b) sau pct. II”.   Art. 6- (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, urmatoarele persoane:   

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;    b) functionarii publici;   
c) alte persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal.   

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I  

Cu alte cuvinte, pensia anticipata obtinuta de politicieni si judecatori nu poate fi cumulata cu alte venituri.

 

Articol preluat de pe Adevarul


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si