Mirela Stoian este rezidentă în Spania de 20 de ani, doar că pe data de 17 august 2022 s-a simțit ca o străină în propriul oraș. În acea zi, a raportat la poliție furtul motocicletei sale, doar că ea însăși a fost cea care a ajuns în spatele gratiilor. Motivul a fost că fusese confundată cu un fugar din justiție cu care avea un nume comun, dar nu și detalii personale sau fizice.

Mirela a petrecut în închisoare 6 zile, fiind nevinovată, iar victima și avocatul ei consideră că a existat "rasism" și "xenofobie" în acțiunea judiciară.

Citește și: VIDEO- O româncă din Spania a ajuns în spatele gratiilor din greșeală. Femeia a fost confundată cu adevărata vinovată

În timp ce autoritățile spaniole se scuză precizând că a fost o greșeală, Mirela  și avocatul ei cer să fie despăgubiți pentru că aceasta a fost închisă fără să fi făcut nimic. Datorită insistențelor lui Mercedes Fernández, avocatei româncei, a reușit să scape de o situația de coșmar.

Românca de 38 de ani cere despăgubiri și daune morale pentru detenția ilegală

"Au fost colegi avocați care mi-au spus că mă minte, dar eu am avut încredere în cuvântul ei", a declarat avocata Mirelei. Datorită tenacității sale, Mercedes Fernández a reușit să demonstreze că există o altă acuzatp, tot cu numele de Mirela Stoian, cea care făcea obiectul unui mandat de arestare.

Mai mult, acesta a atras atenția că mandatul a fost semnat în Palma de Mallorca și a existat un alt avocat implicat în acest caz.

Citește și: Au obținut pe nedrept fonduri europene. Mai mulți oameni de afaceri trimiși în judecată de DNA

Avocata româncei a încercat să-l găsească pe avocatul care ar putea oferi detaliile misterului. " Am dat o mie de telefoane, dar era vară și colegul era în vacanță.

Din fericire, m-a sunat înapoi și mi-a confirmat că au făcut o greșeală când au arestat-o pe clienta mea". Cei doi au colaționat diverse documente și acte pentru a încerca să determine unde ar putea fi eroarea. Mai ales că, cele două femei, Mirela Stoian, din punct de vedere fizic sunt incompatibile: una este blondă și slabă, iar cealaltă este brunetă și plinuță.

Directorul penitenciarului a fost cel carea ajutat-o pe româncă

Mercedes Fernández și-a vizitat clienta în închisoare și i-a recomandat să vorbească cu directorul penitenciarului pentru a-i explica ce se întâmplă. Oficialul a crezut-o și a scris un raport pe care l-a prezentat instanței pentru a obține eliberarea femeii, dar răspunsul a fost foarte dur.  "Ne-au spus că ne vor transmite documentul, dar asta însemna că va trebui să așteptăm câteva zile, având în vedere că era luna august și personalul era în concediu. Mirela nu mai putea să stea în închisoare".

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Emoționant! Povestea impresionantă a medicului Alexandru Pesamosca, îngerul păzitor al copiilor bolnavi: „Astea împliniri domnule. Nu vile, mașini sau mai știu eu ce!”

Mai mult, avocata victimei s-a gândit să se deplaseze la Palma de Mallorca pentru a prezenta personal do cumentația, dar mai întâi a depus două documente scrise atât la tribunalul din Almuñécar, cât și la cel din capitala Balearelor:  "I-am spus judecătoarei din Mallorca că nu trebuia decât să stea cinci minute în biroul ei pentru a-și da seama că ceea ce spune este adevărat, pentru că nu semănau deloc din punct de vedere fizic".  În plus, întrucât Mirela din Almuñécar nu fusese anterior în detenție, aceasta nu avea numărul de înregistrare pe care îl au toți deținuții și pe care adevărata fugară îl avea. Altă greșeală care a trecut neobservată.

Din fericire pentru românca în vârstă de 38 de ani, judecătorul a primit scrisoarea avocatului și a observat greșeala.  "M-a sunat și mi-a cerut iertare, solicitând să se ia o măsură de urgență pentru eliberarea Mirelei", a explicat avocatul apărării. Cu toate acestea, până la acel moment, clienta ei petrecuse deja șase zile în închisoare fără să fi făcut nimic. Din acest motiv, au depus o sesizare la Ministerul Justiției pentru a obține despăgubiri pentru daunele morale suferite. Acestea trebuie să aștepte șase luni pentru a afla rezultatul înainte de a recurge la calea legală.

Mirela: "M-au tratat foarte rău. Nu m-au crezut niciodată"

Cu toate acestea, există sentimentul că împotriva Mirelei a fost comis un act de "rasism" și "xenofobie" după cum vede victima însăși. De fapt, avocata ei spune că mama Mirelei, care nu vorbește spaniola, a mers la cazarma Gărzii Civile pentru a cere explicații despre reținerea fiicei ei, iar ofițerii i-ar  fi spus să fie mulțumită că nu au arestat-o și pe ea   "pentru că le-a vorbit de sus".

Citește și: VIDEO- Câțiva români au fost țepuiți de o tânără din Cluj, chiar în prag de sărbătoare

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"M-au tratat foarte rău și, deși este adevărat că existau informații despre mine, nu m-au crezut niciodată", a mărturisit Mirela.  "Acest lucru se întâmplă altcuiva și poate că tratamentul este diferit".  Românca își amintește că încarcerarea sa a fost "oribilă" pentru că nu se aștepta la "nimic" și nu-i venea să creadă.   "Sunt în Spania de 20 de ani și lucrez ca bucătar, dar simt că în cazarma Guardia Civil a existat un oarecare rasism. Tratamentul a fost oribil și am auzit fraze precum "cineva trebuie să plătească pentru asta". Aceasta recunoaște că îi este teamă să spună ceva care ar putea să o afecteze în procesul pe care l-a inițiat pentru a cere despăgubiri, potrivit El Diario.

"Au fost mai mulți ofițeri care au fost foarte drăguți cu mine“.   Mai mult, de când cazul ei a ieșit la iveală, a simțit afecțiunea satului său și a oamenilor care vin la ea. Dar îi va fi foarte greu să uite zilele pe care le-a petrecut în spatele gratiilor, fiind pe deplin conștientă că a fost acolo din greșeală. "În pușcărie ți se poate întâmpla orice", spune Mirela Stoian, o femeie liberă, dar care are o cicatrice în memorie care va avea nevoie de mult timp pentru a se vindeca. Totodată, a trebuit să suporte cum, după ce a arătat documentul de eliberare, a fost amenințată să tacă dacă nu vrea să fie acuzată. Acum, tot ce trebuie să facă este să aștepte ca justiția să fie corectă cu ea.

Citește și: Vasile este cel mai norocos român din diaspora. A câștigat marele premiu al tombolei de Crăciun din Spania


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si