Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că până în data de 12 septembrie au fost confirmate 2913 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 1157 sunt cu varianta Delta, iar 1.722 cu varianta Alpha.

Citeste si: Un mare oraș din România, la un pas de scenariul galben. Rata infectărilor a explodat

Explozie de cazuri cu varianta Delta

Au fost confirmate 2913 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: 1.722- Alpha, Beta- 11, Gamma- 23, Delta- 1.157. Vezi raportul INSP aici.

Potrivit INSP, varianta Alpha nu va mai fi considerată ca determinând îngrijorare, ca urmare a reducerii drastice a circulaţiei acestei variante în EU/EEA după emergenţa variantei Delta, precum şi a faptului că există puţine evidenţe ale impactului variantei Alpha asupra imunităţii induse de vaccin.

Citeste si: Noi restricții pregătite pentru ședința de joi a CNSU

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Cele mai multe noi cazuri de contaminare cu tulpinile Beta și Gamma sunt înregistrate în Capitală.

Valeriu Gheorghiță: Cât de ușor se transmite varianta Delta de coronavirus

Varianta Delta a SARS-CoV-2 se răspândeşte foarte uşor, astfel că de la un singur caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate, a declarat, marţi, medicul Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a vaccinării împotriva SARS-CoV-2.  

"Varianta Delta, în momentul de faţă, este dominantă. Comparativ cu varianta Alfa, unde rata bazală de reproducere a cazului era de circa 2, rata bazală de reproducere a cazurilor la varianta Delta de 5 în medie. Pot să vă spun că, după opt cicluri repetitive de transmitere, de la un caz cu varianta Alfa se ajunge în circa doua luni alte 266 de noi cazuri de boală, spre deosebire de varianta Delta, unde, în acelaşi interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate, ceea ce înseamnă un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în acelaşi interval de timp, din simplul motiv că varianta Delta este înalt transmisibilă, este mult mai contagioasă şi, într-o populaţie nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenţie, se răspândeşte extrem de uşor", a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Transmiterea variantei Delta e similară cu transmiterea bolilor copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt, se răspândeşte foarte uşor, a mai spus medicul.

Citeste si: Un mare oraș din România, la un pas de scenariul galben. Rata infectărilor a explodat

Medicul Valeriu Gheorghita, in capania de vaccinare[Sursa foto: Facebook]

Se așteaptă creșterea în continuare a cazurilor de COVID-19  

Creşterea cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 se va menţine în perioada următoare, iar peste 92% dintre decese au fost înregistrate la persoane nevaccinate, a anunţat, marţi, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Coronavirus România, bilanț 14 septembrie. 3.929 de cazuri de infectare în ultimele 24 de ore

"Din păcate, astăzi, avem peste 3.900 de cazuri raportate de infecţii cu SARS-CoV-2, în condiţiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de 8,2%. În ziua precedentă, am avut de două ori mai puţine cazuri cu aceeaşi rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că, în perioada următoare, creşterea cazurilor se va menţine. Nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creşterii numărului de cazuri. De altfel, situaţia este explicată, în primul rând, de faptul că varianta Delta a devenit dominantă, inclusiv în România. De asemenea, unul din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nici nu au fost vaccinaţi şi nu au trecut prin boală. Din acest punct de vedere, chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare, este de peste 50% şi chiar peste 60%, totuşi vorbim de 40%, care se traduce în valoare absolută la sute de mii de persoane, care nu au niciun fel de protecţie în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2", a spus medicul militar Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si