In articol:
Mătușa și unchiul Alexandrei sunt acuzați de complicitate la omor şi complicitate la rele tratamente aplicate minorului. Alexandra locuia alături de așa-zisa mamă și cei trei copii ai femeii în apartamentul care le-ar fi adus scene înspăimântătoare micuților.
După un apel la 112, în noaptea de 31 ianuarie, fetița de 9 ani din Galai a fost găsită în stare gravă.
Potrivit anchetei, Alexandra a fost torturată de mai mult timp și acest lucru l-ar fi știut chiar și cei care ar fi putut să o salveze.
Mătușa și unchiul Alexandrei vor fi duși la Parchet, apoi la tribunal, acolo unde procurorii vor solicita judecătorilor mandate de arestare.
Anchetă după moartea Alexandrei
Cazul fetiței era în atenția DGASPC din luna martie a anului 2023.
"Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor, care ajung în atenția autorităților, se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie. De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai.
Fetița era elevă în clasa a-III-a și a murit în urma bătăilor pe care mama i le aplicase 5 zile la rând, între 26 și 30 ianuarie. Medicii legiști au găsit răni grave și arsuri pe corpul fetiței. Și surorile mai mici ale Alexandrei aveau pe corp urme de lovituri.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
La începutul lunii, Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC), a decis trimiterea Corpului de Control la DGASPC Galați și la DAS Galați, după tragedia în care fetița de 9 ani a fost ucisă de mamă, existând suspiciuea că viața ei ar fi putut fi salvată. Celelalte două surori ale fetiței, de 3 și 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecție specială, fiind plasate în familia unui asistent maternal.
Conform declarațiilor DGASPC Galați, după preluarea celorlalte două copile din familia respectivă, s-a cerut urgent realizarea unei expertize medico-legale și s-au solicitat informații despre orice spitalizare anterioară a minorelor la Spitalul Clinic de Urgență Galați. De asemenea, la nivelul DGASPC Galați s-a dispus desfășurarea unui control intern pentru a investiga modul în care dosarul fetiței a fost gestionat de către Serviciul de Evaluare Inițială în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație și Repatrieri.