Protestele organizate de sindicaliștii de la CNS Cartel Alfa continuă joi cu pichetarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, între orele 10:00-12:00, şi a sediului Confederaţiei Patronale Concordia, între 12:00 şi 14:00, conform programului aprobat de Comitetul Confederal.

" Îi reamintim doamnei ministru și că valoarea ISR este blocată din 2008 la valoarea de 500 lei (legea care prevedea mărirea la 780 lei a fost întoarsă de Președinte la Parlament).

Între timp, angajați care au cotizat lună de lună, unii pentru 10, chiar și 20 de ani, primesc un ajutor de șomaj care îi aruncă direct în sărăcie. Unde este rolul social al statului? Care este rostul unui sistem de protecție socială dacă nu oferă niciun fel de protecție?", se spune în mesajul Cartel Alfa.

Citeste si: Care sunt regulile impuse de Ministerul Educației la redeschiderea școlilor. Orele se țin cu ușile deschise, masca purtată permanent

Care sunt revendicările sindicatelor

Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.

Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis, în 11 ianuarie 2021, "în urma analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor", declanşarea unui program de acţiuni de protest.

Programul acţiunilor de protest a debutat în 14 ianuarie cu Caravana drepturilor sociale.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor sunt: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.

Cele patru motive de nemulțumire împotriva Guvernului

Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA a decis declanșarea unui program de acțiuni de protest, în urma analizei situației actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunțate de actualul guvern, "care dezavantajează profund și preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederație, și, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetățenilor".

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Pentru a putea respecta măsurile de securitate sanitară din această perioadă, acțiunile se vor desfășura etapizat și în cascadă, pe parcursul lunilor ianuarie și februarie și cuprind acțiuni de stradă, manifestări în fața instituțiilor publice, prefecturi, Administrația Prezidențială, Ministere, sediul partidelor guvernamentale, memorii, scrisori, petiții, discuții cu parlamentari din toate partidele parlamentare.

Mai concret, motivele care stau la baza acestei decizii sunt:

Politica de austeritate în domeniul salarizării:
salariul minim garantat în plată crescut cu doar 41 lei net. În stabilirea acestei modificări arbitrare a salariului minim guvernul a negat propria formulă de calcul, de asemenea ignorând legislația în vigoare;
Inghețare a unor drepturi salariale, deși piața muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE[1], iar în ceea ce privește cosul brut al orei de muncă este la 35% din media UE[2];
Înghetarea creșterii pensiilor și lipsa justitței sociale în sistemul de pensii;

Blocarea modificarii actualei legi a dialogului social, L62/2011

Deși proiectul de modificare a Legii 62, elaborat cu consultarea partenerilor sociali în ultimii cinci ani se află în faza de raport final, adoptarea ei trenează și nu este asumată de actuala coaliție de guvernare.
Lipsa posibilitatii efective de negociere a contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel național.

Blocarea negocierii la nivel de sector în ultimii 10 ani a condus la aplatizarea grilei salariale și alinierea salariilor la nivelul salariului minim sau puțin peste, un nivel care nu permite lucrătorilor un trai demn din munca lor. În distribuția salariilor din România regăsim 1,6 mil lucrători cu normă întreagă la nivelul salariului minim, însă ceea ce este și mai îngrijorător, jumătate din totalul lucrătorilor au salarii sub 2700 lei brut, valoarea care depăște cu foarte puțin salariul minim). Negocierea colectivă, prin contractele colective de muncă, este singurul instrument care poate conduce la o așezare echitabilă a salariilor în funcție de calificări, experiență și alte criterii, iar acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011.

Politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe sociale și impozit, față de de 2,45% angajator (pe bază de obligații internaționale),
distribuirea inechitabilă a creșterii economice: 52% către capital și cca 38% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Lipsa respectului față de legislația în vigoare a guvernului și partidelor politice parlamentare din coalitțe, ex.:
- Nerespectarea prevederilor legii cosului minim de trai decent (în declarații și program de guvernare) în stabilirea salariului minim garantat în plată, cât și a prevederilor salariului minim european
- blocarea în Parlament a OUG 79/2017 (transfer taxe de la angajator către lucrător), drept care numeroși angajatori în continuare nu fac modificarea creșterilor salariilor brute.

Proteste și ale angajaților din Sănătate

Angajații din Sănătate au organizat mai multe proteste împotriva Guvernului în ultima săptămână. Aproape 12.000 de angajați din sistem au aderat deja în mod public la lista susţinătorilor acestor revendicări.

Intitulat "Marşul împotriva ingratitudinii guvernanţilor", protestul de joia trecută organizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară"  a inclus, alături de manifestările în stradă, exprimarea publică a nemulţumirii faţă de indiferenţa Guvernului şi pentru susţinerea revendicărilor, informează un comunicat al federaţiei. 

Citeste si:  Când începe vaccinarea cu serul Moderna în România

Sindicaliştii au anunţat că vor transmite solicitările cu revendicările lor fiecărui parlamentar din judeţul semnatarului, Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor şi partidelor politice aflate la guvernare.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si