Noi proteste în Moscova, Sankt Petersburg și alte zeci de orașe din întreaga Rusie. Peste 760 de persoane au fost reţinute sâmbătă la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei la noile proteste împotriva mobilizării parţiale decretate miercuri de preşedintele Vladimir Putin.

''Până la 21.00 ora Moscovei au fost deja arestate peste 764 de persoane în 33 de oraşe'', afirmă organizația OVD-Info, citată de presa rusă independentă și de cea ucraineană.

Un fost prim-ministru al Rusiei, Mihail Kasianov, consideră că mobilizarea rezerviștilor, combinată cu pierderile grele din Ucraina ar putea aduce sfârșitul regimului lui Vladimir Putin

Cele mai multe persoane dintre cei care au protestat sâmbătă au fost reţinute la Moscova, peste 350, potrivit aceluiaşi ONG.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă amendamentele legislative ce prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte în perioade de mobilizare.

Citeste si: Vladimir Putin l-a desemnat pe „Măcelarul de la Mariupol” să rezolve războiul din Ucraina

Astfel, articolul 333 din Codul Penal rus a fost completat cu un paragraf ce prevede că ''lipsa de la locul serviciului militar fără permisiune, dezertarea cu arme, precum şi dezertarea unui grup în timpul mobilizării sau legii marţiale, în timp de război

sau în condiţii de conflict armat va fi sancţionată cu pedeapsă privativă de libertate între 5 şi 15 ani''.

Proteste anti-mobilizare în Moscova și Sankt Petersburg

Autorităţile au desfăşurat în capitala Rusiei un dispozitiv poliţienesc substanţial, care a acţionat preventiv reţinând trecători ce susţineau că veniseră la plimbare pe bulevardul Chistye Prudy, locul unde mişcarea tinerilor activişti anti-Putin denumită ''Vesna'' (Primăvara) a convocat protestul.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un chinez a câștigat 820.000 de dolari la loterie. Șefii l-au obligat să-și împartă premiul cu colegii de serviciu- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

''De ce mă luaţi? Eu merg către metrou'', le spunea acolo o tânără poliţiştilor care o duceau spre o dubă; aceştia o lasă totuşi să plece, avertizând-o însă: ''Mergi, dacă nu, va fi mai rău!''.

La Sankt Petersburg, al doilea oraş al Rusiei, numărul arestărilor a ajuns sâmbătă după-amiază la circa 130, tot conform unor ONG-uri.

Aceste noi proteste, care au urmat celor de miercuri, au fost convocate de mişcare Vesna sub tema ''Adunarea femeilor în negru''.

''Am răbdat destul! Am tăcut prea mult! Nu vrem ca bărbaţii noştri să moară pentru jocurile politicienilor. Ieşiţi îmbrăcate în negru în pieţe!'', îndeamnă apelul lansat de activiştii din Vesna.

În timpul protestelor de miercuri au fost reţinute peste 1.400 de persoane, dintre care mai mult de jumătate sunt femei.

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin, contestată de ruși

Protestele au venit după ce preşedintele Putin a decretat mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti, după ce în urma unei contraofensive ucrainene trupele ruse au pierdut teritorii cucerite în nord-estul Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a argumentat că această mobilizare este necesară pentru ca trupele ruse să poată susţine o linie a frontului ce are o lungime de circa o mie de kilometri şi pentru a controla teritoriile ocupate în estul şi sudul Ucrainei, unde în provinciile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, aflate parţial sub control rusesc, se desfăşoară până marţi referendumuri pentru anexarea la Rusia.

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că, după ce a impus Kievului să nu mai negocieze cu Moscova şi a aprovizionat cu armament trupele ucrainene, încearcă acum să încurajeze Ucraina să împingă operaţiunile militare până pe teritoriul rus, întrucât ''scopul Occidentului este să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia''.

Fostul premier al Rusiei: Este sfârșitul lui Putin

Mihail Kasianov a servit ca prim-ministru al despotului rus între 2000 și 2004, înainte de a fi înlăturat și forțat să fugă din Rusia.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro

Citeste si: Învestirile prezidenţiale în imagini, de la Jimmy Carter la al doilea mandat al lui Donald Trump- antena3.ro

Citeste si:  Cum i-a păcălit Putin pe ruși. Un paragraf ascuns din "mobilizarea parțială" dezvăluie un scenariu negru pentru Rusia

Kasianov a spus că „se îndoiește foarte mult” că  liderul Rusiei  "va duce la bun sfârșit planurile sale războinice pentru Ziua Apocalipsei", potrivit Mirror.co.uk.

Kasianov, care a fugit din Rusia în 2022 într-o locație necunoscută, crede că invazia dezastruoasă a fostului aliat sovietic ar putea aduce în curând sfârșitul vechiului său șef.

Mii de ruși au ieșit în stradă pentru a protesta, în ciuda riscului de a face închisoare.

Kasianov a declarat pentru Channel 4 News: „În ceea ce privește mobilizarea, nu este o cacealma. În ceea ce privește potențiala utilizare a armelor nucleare, cred că Putin blufează”.

Fostul oficial rus crede că Putin intenționează să anexeze zonele deja ocupate ale Ucrainei prin referendumuri false și să le declare propriul său teritoriu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si