Conform noilor regulamente, patronii de restaurante vor trebui să afișeze informații complete despre preparatele din meniu. Ei trebuie să actualizeze meniul, iar sub denumirea fiecărui preparat în parte să existe cantitățile ingredientelor, valorile nutriționale, dar și nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.

Citește si: Lovitură pentru un mare lanț de supermaketuri din România: Zeci de magazine amendate. 14 au fost închise temporar

Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului. În urma deciziei luate de autorități, patronii de restaurante s-au arătat destul de nemulțumiți. Schimbarea sau actualizarea meniurile plus analizele de laborator sunt extrem de costisitoare, iar acest lucru îi nemulțumește complet. Este, însă, o veste bună pentru consumatorii care țin la siluetă și vor să știe exact ce mănâncă, de la cantitate, la valorile nutriționale complete.

Noi reguli în restaurante

Din data de 20 decembrie 2022, toate restaurantele din țară sunt obligate să aibă în meniu aceste informații despre preparate. Regula este valabilă și pentru livrările la domiciliu, unde toate informațiile necesare trebuie afișate pe site de unde clientul comandă. Deși este o veste bună pentru consumatori, decizia este contestată de patronii de restaurante care susțin că este mult prea costisitor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește si: Cartofi copți cu unt. Cum se prepară una dintre cele mai iubite garnituri

Până la iarnă, patronii au timp să-și pună la punct meniurile. Cei care nu se vor supune noilor reguli, vor avea activitatea suspendată. Reprezentanții și patronii de restaurante susțin că decizia mai mult încurcă, mai ales că este vorba despre o sumă uriașă de bani pe care trebuie să o investească în analize de laborator și meniuri actualizate.

Citește si: Restaurant din sectorul 5 al Capitalei, amendat cu 20.000 de lei și închis temporar de către ANPC

„Mai greu ar fi să scoată zahărul și acizii grași, care se pot evidenția doar prin analize de laborator, care, pe noi, ne vor termina, pentru ca sunt foarte scumpe. În plus, că nu sunt destul de multe laboratoare care să le facă. Pentru o rețetă, ar fi în jur de 2.000 de lei analiza. La 100 de preparate din listă, la ce sumă s-ar ajunge?'', a spus Ștefan Bercea, președintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism.

Citește si: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si