Patronii de restaurante sunt obligați să ofere un meniu cu informații complete. Când vom putea afla valoarea nutrițională a preparatelor

restaurante

Noi reguli în restaurante!

(Sursa foto: Arhivă)

Restaurantele sunt obligate să ofere meniuri cu informații complete. În acest mod clienții pot să vadă valoarea nutrițională a preparatelor.

Conform noilor regulamente, patronii de restaurante vor trebui să afișeze informații complete despre preparatele din meniu. Ei trebuie să actualizeze meniul, iar sub denumirea fiecărui preparat în parte să existe cantitățile ingredientelor, valorile nutriționale, dar și nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.

Citește si: Lovitură pentru un mare lanț de supermaketuri din România: Zeci de magazine amendate. 14 au fost închise temporar

Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului. În urma deciziei luate de autorități, patronii de restaurante s-au arătat destul de nemulțumiți. Schimbarea sau actualizarea meniurile plus analizele de laborator sunt extrem de costisitoare, iar acest lucru îi nemulțumește complet. Este, însă, o veste bună pentru consumatorii care țin la siluetă și vor să știe exact ce mănâncă, de la cantitate, la valorile nutriționale complete.

Noi reguli în restaurante

Din data de 20 decembrie 2022, toate restaurantele din țară sunt obligate să aibă în meniu aceste informații despre preparate. Regula este valabilă și pentru livrările la domiciliu, unde toate informațiile necesare trebuie afișate pe site de unde clientul comandă. Deși este o veste bună pentru consumatori, decizia este contestată de patronii de restaurante care susțin că este mult prea costisitor.

Citește si: Cartofi copți cu unt. Cum se prepară una dintre cele mai iubite garnituri

Până la iarnă, patronii au timp să-și pună la punct meniurile. Cei care nu se vor supune noilor reguli, vor avea activitatea suspendată. Reprezentanții și patronii de restaurante susțin că decizia mai mult încurcă, mai ales că este vorba despre o sumă uriașă de bani pe care trebuie să o investească în analize de laborator și meniuri actualizate.

Citește si: Restaurant din sectorul 5 al Capitalei, amendat cu 20.000 de lei și închis temporar de către ANPC

„Mai greu ar fi să scoată zahărul și acizii grași, care se pot evidenția doar prin analize de laborator, care, pe noi, ne vor termina, pentru ca sunt foarte scumpe. În plus, că nu sunt destul de multe laboratoare care să le facă.

Pentru o rețetă, ar fi în jur de 2.000 de lei analiza. La 100 de preparate din listă, la ce sumă s-ar ajunge?'', a spus Ștefan Bercea, președintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism.

Citește si: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc


Editor web

„Sunt aici ca să-ți transmit informația în timp real” - Relatează adevărul și duce mai departe tehnicile învățate în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cu trei ani de licență și doi ani de master, plus experiența acumulată în presă, se declară o adevărată jurnalistă.

„Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna. Sunt o persoană cu bun simț, iubesc ceea ce fac, iubesc oamenii, animalele, natura și lucrurile frumoase. Ca un jurnalist adevărat, citesc și sunt preocupat de dezvoltarea personală. Sunt aici pentru mine, pentru tine, pentru voi, pentru a face ca lucrurile să funcționeze cum trebuie în țara noastră"

Georgiana Balaban ocupă funcția de traffic manager.

Îți Recomandăm Și...