Țările membre din Uniunea Europeană aplică diferit restricțiile în cazul turiștilor vaccinați sau al celor care au trecut prin boala COVID-19.

Astfel, persoanele vaccinate sau cele care au un certificat de însănătoșire Covid-19 vor putea călători de la 1 februarie în Uniunea Europeană fără teste, doar în baza certificatului digital.

Citeste si: Austria pune capăt lockdown-ului pentru persoanele nevaccinate

Ce au spus oficialii europeni

„Astăzi, statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei. Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă.

Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă şi este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE. Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni″, au declarat comisarii europeni Stella Kyriakides (sănătate) şi Didier Reynders (justiţie), cirează Agerpres. 

Citeste si: Franța a raportat peste o jumătate de milion de cazuri într-o singură zi

Restricțiile în statele europene

Italia solicită tuturor călătorilor, chiar dacă sunt vaccinați sau care au certificat de vindecare, test PCR, la fel ca în Portugalia.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Spania cere probă a unei vaccinări, la fel ca în Madeira şi Azore. 

„Călătorii care deţin un certificat covid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii”, transmit printr-un comunicat cei de la Consiliul european.

În cadrul unei reuniuni de la Bruxelles, miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au adoptat o nouă recomandare, este vorba despre un act neconstrângător juridic, în vederea unei coordonări a măsurilor lor în domeniul liberei circulaţii.  

Noile recomandări vin în urma creșterii semnificative a nivelului de vaccinare, aproape 70% din populația europeană a fost vaccinată complet, potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC- şi desfăşurării ceritificatului digital al UE care atestă vaccinarea, testarea sau însănătoşitrea în urma unei infecţii cu noul coronavirus de mai puţin de şase luni. 

Citeste si: Gheorghiţă: „Vaccinurile anti-COVID-19 aprobate şi autorizate pentru grupa de vârstă 5 -11 ani sunt sigure şi eficiente”

Recomandările Comisiei Europene

Comisia Europeană îndeamnă țările membre „să pună aplicare imediat regulile agreate”. 

„Aceasta este o recomandare, deci nu pot garanta că va determina toate ţările să intre în acest cadru comun, însă(...) toate statele membre şi-au semnalat intenţia de a se conforma”, declară AFP secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului European. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Cred că este important să avem reguli stricte- pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector şi trebuie să fie controlat în mod sistematic în timpul călătoriilor- şi să nu mergem mai departe prin măsuri, pentru a nu fragmenta regulile aplicabile în Europa”, a adăugat oficialul, citează News.ro.

Recomandarea urmează să intre în vigoare de la 1 februarie, odată cu măsura care stabileşte la nouă luni (270 de zile) certificatele de vaccinare expiră în lipsa dozei „booster”.

Citeste si: Rafila solicită prelungirea unui program româno-italian care permite operarea în România a copiilor cu malformaţii cardiace


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si