Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, este de părere că mulți copii ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate au rămas în ţară cu persoane care nu îi mai pot întreține financiar, iar pe viitor familiile vor fi obligate să anunțe autoritățile în grija cui rămân copiii rămași în țară.

Gabriela Firea a vorbit, la Iași, în cadrul unei dezbateri despre prevenirea abandonului școlar, despre direcția nou înființată în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care se va ocupa  împreună cu autoritățile locale de copiii care au rămas în

România şi ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

Citește si: Gabriela Firea: „Mamele minore sunt o realitate în România. Ne dorim cifre crescute ale natalității, dar nu așa”

Noi reguli pentru familiile care aleg să plece la muncă în străinătate! Gabriela Firea: „Fiecare familie care pleacă la muncă în străinătate va trebui să anunţe autoritatea locală în grija cui lasă copilul”

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, la dezbaterea de la Iași

[Sursa foto: Facebook Gabriela Firea]

Ce se va întâmpla de acum, conform noilor reguli

„Am mai făcut un pas important în aceste luni și am reușit deblocarea în Parlament a proiectului de modificare a legii 272/2004 privind protecția drepturilor copilului. Există prevederi noi, foarte utile, care vor veni în ajutor copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate. Și nu sunt putini acești copii: ultimele statistici vorbesc de aproape 12.000 de copii cu ambii părinți peste hotare, rămași în grija rudelor. De acum, este obligatoriu să existe o persoană desemnată să se ocupe de creșterea unui copil cât timp părinții sunt la muncă și să răspundă dacă nu o face cum și-a asumat!”,

a specificat Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește si: Gabriela Firea spune că toți orfanii se vor întoarce acasă când se va termina războiul

Ministrul familiei a explicat că pe viitor va trebui ca „ fiecare familie să anunţe autoritatea locală în grija cui lasă copilul şi care este persoana responsabilă să aibă grijă de acel copil" .   

„Trebuie să fie o persoană sau două persoane care să îşi asume în faţa autorităţilor grija pentru acel copil. Va duce la eradicarea acestui fenomen atât de grav, pe de o parte abandonul şcolar, iar pe de altă parte familii care lasă copiii în plasament pentru că nu au posibilitatea să le asigure traiul zilnic", a mai adăugat Ministrul Familiei.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Gabriela Firea a fost în vizită la Centrul pentru refugiați din orașul Voluntari

De ce s-a luat o astfel de hotărâre

„Aceşti copii au rămas aici cu bunici care între timp au îmbrătrânit sau nu mai au resurse financiare. Nu mă refer la cazurile fericite în care părinţii au plecat la muncă şi trimit lunar bani, astfel încât copiii, chiar dacă sunt lipsiţi de prezenţa şi iubirea părinţilor, au totuşi bani pentru a-şi cumpăra rechizite, haine sau alimente.

Noi avem 40.000 de astfel de situaţii, în care copiii au fost lăsaţi în grija unor persoane care sunt binevoitoare dar nu se mai descurcă", a declarat Gabriela Firea.

Citeste si: Gabriela Firea, despre lansarea aplicației care înregistrează copiii ucraineni ajunși pe teritoriul României: „E suficient să privim cifrele”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si