Noi reguli pentru familiile care aleg să plece la muncă în străinătate. Firea: „Fiecare familie care pleacă la muncă în străinătate va trebui să ...”
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea, anunță noi reguli pentru familiile care vor pleca la muncă în străinătate. Acestea sunt obligate să anunțe autoritățile în grija cui rămân copiii rămași în țară.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, este de părere că mulți copii ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate au rămas în ţară cu persoane care nu îi mai pot întreține financiar, iar pe viitor familiile vor fi obligate să anunțe autoritățile în grija cui rămân copiii rămași în țară.
Gabriela Firea a vorbit, la Iași, în cadrul unei dezbateri despre prevenirea abandonului școlar, despre direcția nou înființată în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care se va ocupa împreună cu autoritățile locale de copiii care au rămas în
România şi ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
„Am mai făcut un pas important în aceste luni și am reușit deblocarea în Parlament a proiectului de modificare a legii 272/2004 privind protecția drepturilor copilului.
Există prevederi noi, foarte utile, care vor veni în ajutor copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate. Și nu sunt putini acești copii: ultimele statistici vorbesc de aproape 12.000 de copii cu ambii părinți peste hotare, rămași în grija rudelor. De acum, este obligatoriu să existe o persoană desemnată să se ocupe de creșterea unui copil cât timp părinții sunt la muncă și să răspundă dacă nu o face cum și-a asumat!”,
a specificat Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
Ministrul familiei a explicat că pe viitor va trebui ca „ fiecare familie să anunţe autoritatea locală în grija cui lasă copilul şi care este persoana responsabilă să aibă grijă de acel copil" .
„Trebuie să fie o persoană sau două persoane care să îşi asume în faţa autorităţilor grija pentru acel copil.
Va duce la eradicarea acestui fenomen atât de grav, pe de o parte abandonul şcolar, iar pe de altă parte familii care lasă copiii în plasament pentru că nu au posibilitatea să le asigure traiul zilnic", a mai adăugat Ministrul Familiei.
„Aceşti copii au rămas aici cu bunici care între timp au îmbrătrânit sau nu mai au resurse financiare. Nu mă refer la cazurile fericite în care părinţii au plecat la muncă şi trimit lunar bani, astfel încât copiii, chiar dacă sunt lipsiţi de prezenţa şi iubirea părinţilor, au totuşi bani pentru a-şi cumpăra rechizite, haine sau alimente.
Noi avem 40.000 de astfel de situaţii, în care copiii au fost lăsaţi în grija unor persoane care sunt binevoitoare dar nu se mai descurcă", a declarat Gabriela Firea.