Potrivit noilor norme RCA, constatarea amiabilă de accident va fi făcută electronic, iar prețurile polițelor vor putea fi diferite la aceeași companie de asigurări.  

Schimbările intră în vigoare de sâmbătă, 10 septembrie. Trei dintre aceste schimbări sunt esențiale în ceea ce privește consumatorii și potențialii păgubiți din accidentele rutiere.  

Care sunt noile schimbări

Documentul ASF prevede introducerea conceptului de „primă netă de cheltuieli de distribuție”, astfel că, în funcție de modul de achiziționare, fizic sau online, proprietarii de autovehicule vor avea posibilitatea să cumpere RCA la prețuri diferite de la același asigurător.

Această schimbare vine în contextul în care prețurile online sunt mai mici față de vânzarea prin brokeri sau agenți, iar asigurările RCA cumpărate online vor fi cu câteva procente mai ieftine. 

Citeste si: Percheziții de amploare în Capitală și în alte două județe

De asemenea, formularul de constatare amiabilă de accident, necesar în cazul asigurărilor RCA, va putea fi completat și electronic, nu doar pe hârtie ca în prezent.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Norma ASF prevede că formularul electronic de „constatare amiabilă de accident“ va avea același model și informații ca cel tipărit și va avea aceeași valoare juridică.

În cazul în care acest formular se va completa electronic, datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul. Șoferii vor scăpa astfel de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație va reda dinamica accidentului, cu ajutorul sistemului GPS. 

Trebuie reținut că formularul electronic al „Constatării amiabile de accident“ nu va fi disponibil din 10 septembrie, lansarea acestuia fiind amânată până pe 15 octombrie 2022.  

Citeste si: Un bărbat a ajuns la spital, după ce o mașină a fost lovită de tren, la Rotbav

De asemenea, se schimbă și regulile în ceea ce privește mașina oferită la schimb pe perioada reparației. Legea RCA prevede că păgubitul beneficiază de o despăgubire și pentru perioada în care nu își poate folosi mașina. 

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si