Un nou pachet de sancţiuni se află în discuţie între cele 27 state UE, însă pentru adoptarea de noi măsuri este necesară unanimitatea. Chestiunea cea mai importantă este importul de gaze rusești, însă Europa este divizată în această privință.

Citeste si: Ce se întâmplă cu negocierile dintre Rusia și Ucraina după masacrul de la periferia Kievului

O reuniune a miniştrilor de externe din UE este programată pentru luni, 11 aprilie la Luxemburg, iar un summit european extraordinar consacrat conflictului din Ucraina, situaţiei economice şi apărării europene este prevăzut pentru

"sfârşit de aprilie, început de mai".

Noi sancțiuni la adresa Rusiei, cerute de Germania și Franța

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică noi sancţiuni după descoperirea cadavrelor unor civili la Bucha, în apropiere de Kiev, crime imputate armatei ruse pe care el le-a calificat drept "crime de război".

Citeste si: La ce oră vorbește Volodimir Zelenski în Parlamentul României. Mesajul președintelui Ucrainei pentru români

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Și preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat luni sancţiuni individuale şi măsuri privind "cărbunele şi petrolul", însă nu a menţionat achiziţiile de gaz, subiect care îi divizează pe europeni.

"Ceea ce s-a petrecut la Bucea necesită un nou set de sancţiuni şi măsuri foarte clare", a declarat preşedintele francez la France Inter.

"Aşadar, ne vom coordona cu partenerii noştri europeni, în special cu Germania" în "zilele următoare", a adăugat el.

Oprirea gazului rusesc, adevărata lovitură pentru Putin

UE condamnă "în termenii cei mai puternici atrocităţile raportate comise de forţele armate ruse în mai multe oraşe ucrainene ocupate, care acum au fost eliberate", a transmis Josep Borrell, ministrul de Externe al UE.

Ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care „nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie", a indicat sâmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid.

„Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!", a afirmat Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid.

Pe Twitter, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a îndemnat restul Uniunii Europene să urmeze exemplul ţărilor baltice: „Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania", a declarat el.

Statele Unite au interzis importul de petrol şi gaze ruseşti după invazia Ucrainei, dar nu şi UE care se aproviziona cu aproximativ 40% din Rusia în 2021.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si