UPDATE. În cursul întâlnirii de luni, liderii PNL, PSD și UDMR au convenit să păstrează încă trei luni  compensarea de 50 de bani la fiecare litru de benzină și motorină, la același nivel ca și până acum.

Citeste si: Cât va costa întreținerea la bloc la iarnă, în București? Anunț important

Compensarea urma să expire la 30 septembrie, astfel că prelungirea se va face până la finalul lunii decembrie 2022. 

Potrivit unor surse citate de Hotnews, liberalii consideră că e necesară menținerea subvenției doar pentru motorină întrucât prețul benzinei s-a stabilizat. 

Când expiră compensarea la carburanți

PSD nu este de acord cu propunerea PNL și dorește ca prelungirea subveționării prețului să fie atât la motorină cât și la benzină. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că menținerea subvenției doar pentru motorină „ar fi o măsură discriminatorie”.

Citeste si: Decizia coaliției în legătură cu plafonarea prețurilor la carburanți. Ce se întâmplă cu motorina și benzina

UDMR susține ca măsura compensării la carburanți atât la benzină cât și la motorină să continue până la primăvară, pe motiv că bugetul poate susține aceste costuri.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Subvenționarea prețului la carburanți s-a aplicat pe trei luni și urmează să expire pe 30 septembrie. Impactul bugetar pe cele trei luni a fost de 900 de milioane de lei.

Ordonanța pe energie, făcută "în grabă" şi "cu multe scăpări" 

Liderii coaliției de guvernare discută azi și modificările care vor fi aduse în Parlament Ordonanței pe energie, adoptate recent de Guvernul Ciucă.

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, să sesizeze pentru raport la ordonanţa privind energia şi Comisia economică, alături de Comisia pentru energie. 

Termenul pentru dezbatere şi adoptare în Senat a fost prelungit cu o săptămână, de pe 19 pe 26 septembrie. 

Preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, a solicitat Biroului permanent desemnarea acesteia drept coraportoare pentru ordonanţa menţionată. 

Miercurea trecută, cele două comisii au lucrat într-o şedinţă comună pentru dezbateri pe marginea ordonanţei prin care se extinde schema de plafonare a preţului pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, instituţii publice şi unii operatori economici până la 31 august 2023.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Zamfir afirma atunci că ordonanţa a fost făcută "în grabă" şi "are multe scăpări", motiv pentru care va fi amendată.

Ce prevede Ordonanța pe energie 

Deși fac economie, unii români vor plăti facturi mai mari la energie. Sunt două criterii de care oamenii trebuie să ţină cont – consumul mediu lunar de anul trecut să fi fost sub 300 kwh, iar cel de anul acesta de până la 255 kwh.

Consumatorii care anul trecut nu au făcut economie la consumul de energie şi vor să facă anul acesta, nu vor beneficia de plafonare.

În loc să aibă pe factură prețul plafonat promis dacă reduc consumul de energie, oamenii se trezesc cu factura aproape dublă.

Explicaţia este simplă, spun specialiştii din energie. Pentru a beneficia de preţul plafonat trebuie ca şi consumul mediu lunar din anul 2021 să fie sub 300 kwh, iar cel din acest an de pâna la 255 kwh.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si