Noi schimbări la cardul de energie. La ce trebuie să fie atenți românii
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vrea să modifice regulile ajutorului prin cardul de energie.
Românii cu venituri mici beneficiază de cardul de energie, un ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor, însă acum această lege va putea suferi câteva modificări. Banii se primesc în două tranşe, de câte 700 de lei fiecare, cu care se pot achita facturile la energie, curente sau restante.
Acum, conform unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vrea să modifice regulile acestui ajutor care se dă prin cardul de energie. Astfel, modificarea din proiectul de
Schimbarea va consta, mai exact, în introducerea în lista deja existentă a surselor de energie pentru care se folosește cardul, a butanului, rumegușului, cărbunelui, brichetelor sau altor combustibili lichizi sau solizi. Până acum, pe listă era, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
De asemenea, Ministerul Investițiilor și Proiectelor dorește să clarifice termenul de ”lemne de foc”, pentru a înțelege toată lumea la ce face referire.
Mai precis, în categoria lemnului de foc va intra și lemnul rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, precum și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn care sunt destinate încălzirii locuințelor, potrivit aceleiași surse.Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Totodată, pentru ca lemnele de foc să poată fi acoperite din banii de la stat, facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar vor trebui să fie emise începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023. În proiectul de ordonanță se precizează clar faptul că plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune ori interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.
Citește și: Curs valutar BNR azi, 20 aprilie 2023. Cât costă monedele internaționale la casele de schimb valutar?
Citeste si: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!- kfetele.ro
În plus, OUG 166/2022 primește o altă nouă prevedere, care stabilește că, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru a primi banii de la stat, cardul de energie se anulează, iar sumele deja cheltuite de beneficiar se suportă din bugetul de stat, potrivit avocatnet.ro.
Deocamdată, aceste modificări nu sunt în vigoare. Pentru a se putea aplica, proiectul de ordonanţă de urgenţă trebuie adoptat la Guvern și publicat în Monitorul Oficial.