În ziua de marți, 4 iulie 2023, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Citește și: De ce Ştefan cel Mare este considerat sfânt. "Viaţa lui a căpătat, uneori, o imagine deformată", spune Părintele Calinic

Una dintre deciziile luate de Sinod a fost aprobarea înscrierii în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cinstirii icoanei Maicii Domnului „Axion estin” și a textelor liturgice pentru aceasta.

Icoana Maicii Domnului "Axion Estin", ceea ce înseamnă "Vrednică Eşti", este una dintre cele mai renumite şi iubite icoane din Biserica Ortodoxă, de a cărei istorie se leagă rugăciunea “Cuvine-se cu adevărat”.

Citește și: De ce au fost deshumate osemintele călugărului Petroniu Tănase de la Muntele Athos

Icoana "Axion Estin"  este păstrată în Biserica Protaton, biserica centrală din Careia, cel mai vechi asezământ de cult de la Sfântul Munte Athos.

icoana "Axion Estin",

Icoana "Axion Estin", la Muntele Athos

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Potrivit tradiției, de această icoană este legată o minune săvârșită în anul 980 când cântarea „Ceea ce ești mai cinstită…” a fost completată cu fraza „Cuvine-se cu adevărat…” cântată de un înger în fața icoanei Maicii Domnului.

Noi sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe Române

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înscrierea în calendarul ortodox a trei noi sfinți, după cum urmează:

- Sfânta Cuvioasă Casiana Imnografa (7 septembrie);
- Sfântul Ierarh Ioan Maximovici (2 iulie);
- Sfântul Cuvios Iosif Isihastul (28 august).

Au fost aprobate, totodată, textele liturgice și icoanele pentru cinstirea acestor noi sfinți.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, condus de Patriarhul Daniel

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, condus de Patriarhul Daniel

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a mai transmis că a fost aprobat și textul Slujbei aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, precum și textul Paraclisului Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.

Ce alte decizii au fost luate de Sinodul BOR

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit marți, 4 iulie 2023, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, potrivit agenției Basilica.

Sedința de lucru a fost precedată o de slujbă de Te Deum, oficiată în sala Europa Christiana de către PS Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu vicar al Devei şi Hunedoarei.

Citește și: Pe ce dată pică în 2023 Sf. Maria Mică și Sf. Maria Mare?

În cadrul sesiunii de lucru, arhimandritul Paisie Teodorescu a fost ales Episcop-vicar patriarhal, iar arhimandritul Nectarie Petre a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat la începutul ședinței de lucru în plen: „În ordinea de zi avem mai întâi alegeri de ierarhi: alegerea unui nou Episcop-vicar patriarhal, în locul Prea­sfin­țitului Părinte Ieronim, care a fost ales anul trecut, în data de 5 iulie, Episcop al Daciei Felix, precum și alegerea unui nou Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale. A fost deja apro­bată această alegere, în mod excep­țional, în 2017, dar nu s-a găsit imediat un candidat. De atunci până acum s-a căutat o astfel de persoană și, în cele din urmă, s-au găsit doi can­didați. Apoi, avem Comisia pastorală, monahală și socială, cu mai multe temeiuri înscrise, iar Comisia teologică, liturgică și didactică are și ea destul de multe temeiuri. Celelalte două comisii au mai puține puncte pe ordinea de zi, dar multe dintre punctele aflate la primele două comisii sunt mai mult informative: se aduc la cunoștință numeroase activități săvârșite sau decizii ale unor instituții de stat care privesc și viața Bisericii”.

În postul vacant de Episcop-vicar patriarhal a fost ales prin vot secret părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, cu 39 de voturi valid exprimate. Noul ierarh ales va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

De asemenea, în postul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale a fost ales prin vot secret părintele arhimandrit Nectarie Petre, cu 38 de voturi valid exprimate. Noul ierarh ales va purta titulatura de Prea­sfințitul Părinte Nectarie de Britania.

Patriarhul României a adresat felicitări celor doi ierarhi aleși, dorindu-le slujire rodnică și ajutor de la Dumnezeu în păstorirea credincio­șilor ortodocși români.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si