In articol:
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat joi dimineaţă că baricadele ridicate de militanţii sârbi în nordul Kosovo vor fi îndepărtate în următoarele 24 până la 48 de ore, potrivit radioteleviziunii publice RTS.
Anunţul vine după ce Vucic s-a întâlnit cu reprezentanţi ai sârbilor din Kosovo în oraşul sârb Raska din apropiere de graniţă.
Citește și: Tensiuni tot mai puternice între Serbia și Kosovo
Kremlinul a respins acuzațiile autorităților kosovare că Rusia ar încuraja Serbia să destabilizeze Kosovo, spunând că Serbia apără pur și simplu drepturile etnicilor sârbi, relatează Reuters.
De ce protestează sârbii în Kosovo
Militanţii sârbi au ridicat baricade de-a lungul drumurilor către punctele de trecere a frontierei Brnjak şi Jarinje din nordul Kosovo.
Militanţii au blocat de asemenea drumurile în alte zone din nordul Kosovo cu majoritate sârbă.
Ei protestează împotriva arestării unui fost ofiţer de poliţie sârb din cadrul poliţiei din Kosovo despre care autorităţile de la Pristina spun că a condus atacuri asupra unor oficiali ai comisiei electorale.
Citește și: Lavrov și-a anulat vizita în Serbia: “Diplomația noastră nu stăpânește încă teleportarea”
Un tribunal din Pristina l-a eliberat miercuri pe acest bărbat, sub arest la domiciliu, a relatat portalul de ştiri kosovar koha.net.
Kosovo, locuit astăzi aproape exclusiv de etnici albanezi, aparţinea Serbiei, dar şi-a declarat unilateral independenţa în 2008. Serbia nu îi acceptă independenţa şi revendică teritoriul ţării pentru sine, notează Agerpres.
Zona de la nord de oraşul împărţit Mitrovica de pe Râul Ibar este locuită aproape exclusiv de etnici sârbi şi se învecinează direct cu Serbia.
Președintele Vucic îi încurajează pe locuitorii zonei să nu recunoască autoritatea statului Kosovo.
Kosovo, un nou butoi cu pulbere?
Kosovo, care are o majoritate etnică albaneză covârșitoare, s-a desprins de Serbia după un război care s-a desfășurat în anii 1998 și 1999.
Și-a declarat independența în 2008, dar Belgradul nu a recunoscut-o niciodată și îi încurajează pe cei 120.000 de etnici sârbi din Kosovo să sfideze autoritatea guvernului central kosovar.