Noi tensiuni militare între China și SUA. Ce se întâmplă în Strâmtoarea Taiwan
Noi tensiuni militare între China și SUA după ce o navă de război americană a traversat Strâmtoarea Taiwan, gest considerat de Beijing drept o "provocare".
Armata chineză a intrat joi în alertă pe măsură ce o navă de război americană a tranzitat Strâmtoarea Taiwan, prima mișcare de acest fel în ultimele două luni, în ceea ce Marina SUA numește operațiuni „de rutină”.
Citește și: VIDEO- China- asaltată zilnic de cazurile de coronavirus
„Trupele” Armatei de Eliberare a Poporului au urmărit și monitorizat trecerea distrugătorului american prin strâmtoarea Taiwan.
Citește și: Xi Jinping transmite armatei Chinei să se pregătească de război
Potrivit South China Morning Post, „toate mișcările erau sub control”, după cum au transmis autoritățile chineze.
Mișcarea navală a provocat, de asemenea, critici din partea ambasadei Beijingului din SUA.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
"Navele de război americane încordează mușchii în numele libertății de navigație", spune ambasada chineză la Washington, deoarece solicită oprirea imediată a provocărilor.
În ultimii ani, navele de război americane şi, uneori, cele ale unor state aliate precum Marea Britanie şi Canada, au traversat strâmtoarea, stârnind furia Chinei, care revendică Taiwanul în pofida opoziţiei guvernului insulei, ales în mod democratic.
Flota a 7-a US Navy a declarat că distrugătorul său de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Chung-hoon, a efectuat un „tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan... prin apele în care se aplică libertățile de navigație și de survol în marea liberă în conformitate cu dreptul internațional”.
„Nava a tranzitat printr-un coridor din strâmtoarea care se află dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”, se arată într-un comunicatul americanilor.
„Tranzitul lui Chung-hoon prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru o zonă Indo-Pacific liberă și deschisă. Armata Statelor Unite zboară, navighează și operează oriunde permite legea internațională”, a adăugat comunicatul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Ministerul Apărării din Taiwan a monitorizat, de asemenea, trecerea lui Chung-hoon, spunând că nu a observat nimic ieșit din comun, în timp ce nava naviga în direcția nord prin strâmtoare.
Ambasada Chinei la Washington a emis o declarație după trecere, în care a cerut SUA „să înceteze imediat provocarea de probleme, escaladarea tensiunilor și subminarea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”.
„Navele de război americane își încordeaă frecvent mușchii în numele exercitării libertății de navigație. Nu este vorba despre menținerea liberă și deschisă a regiunii”, se arată în declarația ambasadei, potrivit sursei citate.