Armata chineză a intrat joi în alertă pe măsură ce o navă de război americană a tranzitat Strâmtoarea Taiwan, prima mișcare de acest fel în ultimele două luni, în ceea ce Marina SUA numește operațiuni „de rutină”.

Citește și: VIDEO- China- asaltată zilnic de cazurile de coronavirus

„Trupele” Armatei de Eliberare a Poporului au urmărit și monitorizat trecerea distrugătorului american prin strâmtoarea Taiwan.

Citește și: Xi Jinping transmite armatei Chinei să se pregătească de război

Potrivit South China Morning Post, „toate mișcările erau sub control”, după cum au transmis autoritățile chineze.

"Navele de război americane încordează mușchii

Mișcarea navală a provocat, de asemenea, critici din partea ambasadei Beijingului din SUA.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă- antena3.ro

"Navele de război americane încordează mușchii în numele libertății de navigație", spune ambasada chineză la Washington, deoarece solicită oprirea imediată a provocărilor.

nave taiwan

Mișcarea navală a SUA a provocat critici din partea ambasadei Beijingului din SUA.

[Sursa foto: Twitter]

În ultimii ani, navele de război americane şi, uneori, cele ale unor state aliate precum Marea Britanie şi Canada, au traversat strâmtoarea, stârnind furia Chinei, care revendică Taiwanul în pofida opoziţiei guvernului insulei, ales în mod democratic.

Ce a transmis marina SUA

Flota a 7-a US Navy a declarat că distrugătorul său de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Chung-hoon, a efectuat un „tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan... prin apele în care se aplică libertățile de navigație și de survol în marea liberă în conformitate cu dreptul internațional”.

„Nava a tranzitat printr-un coridor din strâmtoarea care se află dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”, se arată într-un comunicatul americanilor.

„Tranzitul lui Chung-hoon prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru o zonă Indo-Pacific liberă și deschisă. Armata Statelor Unite zboară, navighează și operează oriunde permite legea internațională”, a adăugat comunicatul.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 10 septembrie 2024: Zodia care va avea parte de ghinion, situații dificile și emoții puternice- radioimpuls.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro

Citește și: Xi Jinping, în fața celui de-al treilea mandat ca lider suprem al Chinei. A anunțat "schimbări globale nemaiîntâlnite în ultimul secol"

Ministerul Apărării din Taiwan a monitorizat, de asemenea, trecerea lui Chung-hoon, spunând că nu a observat nimic ieșit din comun, în timp ce nava naviga în direcția nord prin strâmtoare.

Chinezii, mai furioși ca niciodată

Ambasada Chinei la Washington a emis o declarație după trecere, în care a cerut SUA „să înceteze imediat provocarea de probleme, escaladarea tensiunilor și subminarea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”.

„Navele de război americane își încordeaă frecvent mușchii în numele exercitării libertății de navigație. Nu este vorba despre menținerea liberă și deschisă a regiunii”, se arată în declarația ambasadei, potrivit sursei citate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si