Noi victime ale jocului "Balena Albastra"? Iata cum va puteti proteja copiii!
Parintii sunt speriati de Balena Albastra, dar copiii lor au ajuns sa stea pe Internet, mai mult decat la scoala, intre 3 si 5 ore pe zi. Unii ajung in mare pericol, dupa ce cad din curiozitate in capcana moderatorilor acestui joc mortal. 3 noi cazuri sunt in atentia politiei din Dambovita. Iata, cum puteti sa va protejati micutii, dragi parinti!
Liviu Arsene, specialist securitate cibernetica: "Pana in 10 ani, spre exemplu, petrec intre 3 si 5 ore pe zi pe Internet si sunt expusi diverselor riscuri: sunt abordati de persoane necunoscute, li se cer sa faca tot felul de chestii online, sa trimita poze cu ei sau sa vorbeasca cu necunoscuti."
Lorena Diaconescu, psiholog: "Prefera aceasta comunicare virtuala, un pic mai impersonala, astfel incat se expun mai putin si, probabil ca daca au ceva complexe, reusesc sa si le ascunda prin acest tip de socializare”.
CE PUTETI FACE?
Vestea buna este ca exista solutii. Si ele nu inseamna neaparat interzicerea accesului la Internet. Pe langa discutii cu cei mici, parintii pot folosi nenumarate aplicatii si programe special create pentru monitorizarea lor.
Liviu Arsene, specialist securitate cibernetica: "Ii poate restrictiona accesul la Internet intre anumite intervale orare. Spre exemplu, atunci cand este la scoala nu are de ce sa stea pe Internet, de pe telefonul mobil."
Atentie, insa, daca recurgeti la aceasta varianta, trebuie sa o faceti extrem de discret.
Lorena Diaconescu, psiholog: "Vor vrea sa intre pe alte site-uri de tot felul si atunci vor gasi solutii pe la prieteni sau cine stie de pe unde. Deci solutii vor gasi si, pe masura ce vor sti ca sunt ingraditi, pe atat vor cauta alte variante."
Pe masura ce inainteaza in varsta adolescentii prefera sa renunte la ecranul calculatorului in favoarea telefonului. Probabil considera ca este o zona mai greu de controlat de catre parinti. Dar, chiar si asa, unul din trei vizitatori ai unui site pentru adulti este minor. Si mai grav este ca unul din doi adolescenti a fost agresat in mediul virtual, anul trecut.
Din pacate, putini copii vorbesc despre asta cu parintii lor, iar specialistii recomanda o mai mare implicare in viata celor mici, pentru a le putea intelege personalitatea, dar si posibilele pericole la care se expun in mod inconstient.