UPDATE. Noi restricții adoptate de Guvern intră în vigoare de azi, luni, 25 octombrie 2021

Guvernul a aprobat modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă, stabilind măsuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19, prin care se interzice, începând de luni, pentru o perioadă de 30 de zile, organizarea de evenimente private, devine obligatorie masca de protecţie, iar pentru multe activităţi va fi necesar certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală.

Toate măsurile se aplică indiferent de rata de incidenţă cumulată la 14 zile.

Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat vineri seara, într-o conferință de presă, noile restricții adoptate de Guvern. Între acestea se numără interzicerea, pentru o perioadă de 30 de zile, a evenimentelor private, nunţi, botezuri, conferinţe, workshopuri şi limitarea programului magazinelor între orele 5,00 şi 21,00. 

Citeste si: Raed Arafat: "Suntem într-o situație de dezastru" (VIDEO)

"De la ora 22,00, pe întreg teritoriul ţării va fi interzisă circulaţia, mai puţin excepţiile pe care le cunoaşteţi, la care se adaugă persoanele vaccinate sau trecute prin boală şi care trebuie să prezinte organelor de control certificatul respectiv", a precizat Raed Arafat vineri seara.

Potrivit lui Arafat, accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se va face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală.

"Pentru magazinele esenţiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde", a completat Arafat.

"Activităţile competiţiilor sportive vor fi desfăşurate fără public în următoarea perioadă. Sunt interzise concertele, spectacolele în aer liber, iar la nivel de cinematografe, la nivel de teatre, capacitate de 30%, dar cu certificat verde, testat sau trecut prin boală", a declarat Arafat, într-o conferinţă de presă.

Accesul în mall-uri doar pe bază de certificat verde

Şeful DSU a mai spus că restaurantele vor continua să funcţioneze, cu limitarea programului până la ora 21,00, însă doar pentru persoanele cu cerificat verde COVID sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat.

Începând de luni, accesul în mall-uri va fi permis doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, în baza certificatului verde, a precizat Raed Arafat. Șeful DSU a explicat că în magazinele esenţiale, alimentare sau farmacii, va fi permis accesul şi nevaccinaților, dar doar dacă acestea se află în afara centrelor comerciale mari.

Citeste si: Guvern- In mall-uri doar vaccinatii

Citeste si: Record absolut de vaccinări în România în ultimele 24 de ore

UPDATE- Măsurile propuse de CNSU

  • interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepții;
  • interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21,00-05,00
  • activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor și la terase să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05,00-21,00
  • interzicerea activității în baruri, cluburi și discoteci pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.),
    a concertelor și spectacolelor
  • interzicerea participării spectatorilor la competițiile sportive;
  • accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform prezentei hotărâri, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală;
  • organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați;
  • accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;
  • abilitarea Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022;
  • instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Descarcă de AICI lista completă cu restricții.

Lista cu hotărârile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) va ajunge la Guvern. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) va susține o ședință, astăzi, în care se vor stabili exact noile restricții împotriva COVID-19.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii anunţă noile restricţii care se aplică de luni, 25 octombrie 2021

Restricțiile care intră în vigoare de luni, 25 octombrie 2021, presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii.

Nunţile, botezurile şi evenimentele private, interzise de luni 25 octombrie 2021

Evenimentele private, nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente, vor fi interzise total, nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri, a anunțat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Certificatul verde, obligatoriu

”În afară de magazinele alimentare, de farmacii(...) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi- pentru cei care sunt vizitatori”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, întrebat la Digi 24, unde se va impune certificatul verde începând de luni, scrie News.ro.

Ministrul a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat ministrul.

”Pe partea de evenimente private- nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

Restaurantele şi cafenelele rămân deschise

Acesta a precizat că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine.(...) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

Carantina de noapte pentru cei nevaccinaţi

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi- au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc/ se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală- cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Şedinţa CNSU pentru a se decide concret restricţiile aplicate de luni are loc vineri, la ora 13.00. La ora 14.00 este programată şedinţa de Guvern.

Ce noi restricții vor fi impuse de luni, 25 octombrie 2021, potrivit preşedintelui Iohannis?

Potrivit declarațiilor făcute de Președintele Klaus Iohannis, vor fi impuse noi restricții începând de luni, 25 octombrie si astfel doar vaccinații vor mai putea circula noaptea, certificatul verde va fi obligatoriu pentru majoritatea activităților, mască va fi obligatorie în toate spațiile închise și deschise, inclusiv pe stradă, iar elevii vor avea o vacanță de două săptămâni.

Președintele Iohannis a mai declarat că toții elevii de școală și liceu vor intra într-o vacanță de două săptămâni.

Noile restricţii care se aplică de luni, 25 octombrie 2021

Noile restricţii care se aplică de luni, 25 octombrie 2021

[Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis]

Citeste si: VIDEO| Super-oul care ajută imunitatea. Ar putea vindeca boli grave, provocate de bacterii rezistente chiar și la antibiotice

Președintele Klaus Iohannis: „ Dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă!”  

„Am discutat despre vaccinare, despre școli și despre restricții.

Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție e vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu e așa. În vestul UE, unde lumea s-a vaccinat în masă, pandemia practic nu mai are impact. În partea noastră a UE e mai complicat.

În România s-a declanșat o adevărată catastrofă.

Dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă.

Deci dragi români, vaccinați-vă dacă vreți să nu ajungeți la spital și la ATI. Nu îi credeți pe cei care vă mint că pățiți ceva dacă vă vaccinați.

Până atunci, până vă convingeți să vă vaccinați, din păcate e nevoie de restricții prin care să putem avea grijă de cei vulnerabili.

Școlile sunt puternic afectate. În mod normal, începând de lunea viitoare, ar fi vacanță pentru cei mici. Am decis azi ca vacanță să fie valabilă pentru toate clasele timp de 2 săptămâni – gimnaziu, liceu, generală.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot, interior și exterior, și în târguri, și la cinema, și dacă vă plimbați pe stradă.

Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții care vor intra luni în vigoare.

Guvernul va decide cel târziu vineri ce restricții intră în vigoare după ce experții vor stabili cu toate detaliile aceste norme.

Exemple: va fi restricționată circulația noaptea, cu excepția celor vaccinați și a celor cu treabă legitimă.

În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis doar cu certificatul verde. Cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții.

Până atunci, vă doresc tuturor multă sănătate”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri.

Citeste si: Se închid școlile de luni, 25 octombrie 2021. Toți elevii intră în vacanță

De luni, ar putea fi impuse următoarele măsuri de restricție: carantina de noapte, într-un anumit interval orar, valabilă parcursul intregii săptămâni. Singura excepție se va face pentru cei vaccinati care detin certificatul verde.

În plus, evenimentele private se vor interzice, barurile și cluburile se vor închide în toată țara. Totodată, INSP a propus să fie adoptată și telemunca, insa decizia va ramane la hotărârea companiilor. 

Așadar, urmează ca Guvernul să detalieze toate măsurile ce vor fi impuse de luni, 25 octombrie.

Citeste si: Medicul Valeriu Gheorghiță a discutat despre criza COVID: Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si