Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Citeste si: Noi restricții în Europa pentru stoparea valului 4. Danemarca închide școlile și impune restricții de noapte

Secretarul de stat din Ministerul de Intern, Raed Arafat, a precizat miercuri că hotărârea de guvern aprobată în şedinţa de ieri cu privire la noile măsuri de gestionare a pandemiei în perioada sărbătorilor de iarnă a preluat fără nicio modificare propunerile adoptate marţi prin Hotărârea CNSU nr.112/2021.

Citeste si: Medicul Octavian Jurma: E foarte posibil ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor în România

Magazinele se închid la ora 22.00 începând de azi

Raed Arafat a explicat miercuri de ce s-a stabilit ca magazinele să se închidă la ora 22,00. "Este exact asta: 22,00 este ora când magazinele, de regulă, închid. Mall-urile, de regulă, închid la ora 22,00- sau închideau. Acum închideau mai devreme. Revin la programul normal", a arătat Arafat.

Potrivit șefului DSU, nu se revine la normalitate totală, există şi o serie de măsuri de sănătate publică care rămân valabile.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

Citeste si: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, explică noul proiect privind certificatul COVID la locul de muncă

Masca nu mai este obligatorie la exterior decât în spațiile aglomerate

Prin hotărârea de guvern aprobată miercuri de Executiv, care a validat propunerile adoptate prin HCNSU nr. 112/2021, s-a stabilit şi ridicarea restricţiilor de circulaţie în cursul nopţii.

Totodată, s-a eliminat obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile deschise, rămânând limitată la spaţiile deschise aglomerate.

De asemenea, accesul în mall-uri, magazine mari, inclusiv cele care nu sunt esenţiale, se va permite nu numai persoanelor vaccinate şi trecute prin boală, dar şi persoanelor care sunt testate cu un test RT-PCR de 72 de ore sau un test antigen de 48 de ore.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Citeste si: Lista completă a noilor măsuri de relaxare adoptate de CNSU pentru perioada Sărbătorilor- DOCUMENT

În acelaşi timp, la intrarea în magazinele mai mici de 200 de metri pătraţi nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, dar va fi obligatoriu de respectat regula privind numărul maxim de persoane care pot să intre în magazin concomitent, raportat la o suprafaţă de 4 metri pătraţi de siguranţă.

Nu în ultimul rând, toate activităţile care erau limitate cu participare de până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului vor fi permise până la 50%, dar respectând regula de intrare cu vaccin, trecere prin boală sau testare. Este vorba despre activităţile din cinematografe, teatre, unităţi de cazare, activităţi sportive şi alte activităţi economice neesenţiale.

Cum vor funcționa restaurantele de Crăciun și în noaptea de Revelion

De Crăciun și în noaptea de Revelion, restaurantele vor putea primi clienți, însă vor putea fi deschise doar la 50% din capacitate. Și în acest caz, persoanele trebuie să prezinte Certificatul Verde, test PCR sau test rapid (antigen).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si