Conform noii decizii votate, companiile din Uniunea Europeană trebuie să le ofere angajaților informații în legătură cu salariile și cu potențialele diferențe de remunerare între femei și bărbați.

Salariile nu vor mai fi confidențiale. Parlamentul European a votat noua decizie

Noile norme prevăd ca angajații și angajatorii să aibă dreptul să primească informații clare despre salariile individuale și medii, în funcție de gen, conform unui comunicat al Parlamentului European.

Același comunicat mai menționează că, în cazul în care un angajat este de părere că nu a fost aplicat principiul egalității în ceea ce privește salariul și sesizează instanța, legislația națională trebuie să oblige angajatorul să demonstreze că nu există nicio discriminare.

Citește și: VIDEO- Legile Educației au fost aprobate

Decizia, adoptată cu 427 de voturi pentru, 79 împotrivă și 76 de abțineri, prevede ca structurile de salarizare care compară nivelurile de remunerare vor trebui să se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului, atât privind criteriile care stau la baza lor, cât și sistemele de evaluare și de clasificare a locurilor de muncă, potrivit Ziare.Com.

De asemenea, anunțurile posturilor vacante și titlurilor trebuie să fie neutre din punct de vedere al genului, iar recrutarea să se desfășoare fără discriminare.

Citește și: VIDEO- Ministerul Justiției cere prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu

În cazul în care raportul remunerațiilor există o diferență între salariile femeilor și bărbaților de cel puțin 5%, angajatorii vor trebuie să reevalueze salariile, alături de angajații lor. Astfel, statele membre vor trebui să impună sancțiuni, precum amenzile, pentru angajatorii care încalcă noile legi.

Citește și: Românii care nu-și plătesc amenzile vor rămâne fără permis auto

Dacă un angajat a trecut printr-o situație similară, va avea dreptul să ceară despăgubiri.

Comunicatul integral al Parlamentului European în privința eliminării confidențialității salariilor

Parlamentul European a transmis public informații despre noua decizie votată:

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Noua legislație va cere companiilor din Uniune să divulge angajaților informații utile pentru a compara salarii și a expune diferențe de remunerare între femei și bărbați.

Parlamentul a adoptat în plen noile norme cu 427 voturi pentru, 79 împotrivă și 76 abțineri. Astfel, structurile de salarizare care compară nivelurile de remunerare vor trebui să se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului, atât privind criteriile care stau la baza lor, cât și sistemele de evaluare și de clasificare a locurilor de muncă. Anunțurile de posturi vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie și ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu.

Citește și: VIDEO- Se legalizează hoția? Întrebarea este aceeași pentru mulți, după ce senatorii au dezincriminat abuzul și neglijența în serviciu sub pragul de 250.000 de lei

Atunci când raportarea remunerațiilor indică o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, angajatorii vor trebui să evalueze salariile împreună cu reprezentanții lucrătorilor lor.

Statele membre vor trebui să instituie sancțiuni eficace, proporționale și disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care încalcă normele. Un lucrător care a suferit un prejudiciu din cauza unei încălcări a normelor va avea dreptul de a solicita despăgubiri. Pentru prima dată, discriminarea multiplă și drepturile persoanelor non-binare au fost incluse în domeniul de aplicare al noilor norme.

Interzicerea secretului salarial

Normele prevăd că lucrătorii și reprezentanții lucrătorilor vor avea dreptul de a primi informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen. Secretul salarial va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să împiedice lucrătorii să își divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor.

Citește și: Diana Șoșoacă, ieșire nervoasă la adresa Ucrainei: "Un stat abuziv și fascist. Am devenit ținta nr. 1 a criminalilor ucraineni"

Are loc un transfer al sarcinii probei

Privitor la aspectele legate de remunerare, sarcina probei se transferă de la lucrător la angajator. Dacă un lucrător consideră că nu a fost aplicat principiul egalității de remunerare și sesizează instanța, legislația națională ar trebui să oblige angajatorul să demonstreze că nu a existat nicio discriminare.

Citate

Samira Rafaela (Renew Europe, Olanda), din Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen, a declarat: „Am considerat prioritar să garantez cele mai incluzive și mai eficiente măsuri de transparență salarială pentru lucrători. Am obținut nu doar introducerea unor măsuri obligatorii pentru a elimina diferențele de remunerare între femei și bărbați, ci și ca toți cetățenii Uniunii să beneficieze de noi drepturi, de recunoașterea situației în care se află și de protecție împotriva discriminării salariale. Persoanele non-binare au același drept la informare ca bărbații și femeile. Sunt mândră că, prin această directivă, am definit pentru prima dată discriminarea multiplă în legislația europeană și am inclus-o drept circumstanțe agravante atunci când se stabilesc sancțiunile.”

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: VIDEO- CEC-ul are o lună la dispoziție să depună documentele de autorizare ca asiguratorilor la ASF. Ce a declarat Ministrul Finanțelor

Kira Marie Peter-Hansen (Verzi/ALE, Danemarca), din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, a afirmat: „Această legislație arată în mod clar că nu acceptăm niciun fel de discriminare salarială între femei și bărbați în Uniunea Europeană. De-a lungul timpului, munca femeilor a fost subevaluată și prost plătită, iar prin această directivă facem un pas important pentru a asigura o remunerare egală pentru o muncă de valoare egală. Sunt foarte mândră că Parlamentul a reușit să extindă domeniul de aplicare, să întărească rolul partenerilor sociali și să asigure drepturi individuale și colective solide.”

Următoarele etape

Consiliul va trebui să aprobe oficial acordul înainte ca textul să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noile reguli vor intra în vigoare la douăzeci de zile de la publicarea lor.

Citește și: VIDEO- UPDATE- EXCLUSIV- Scandalul RCA continuă: brokerii susțin că se simt discriminați în raport cu firmele de asigurări

Context

Principiul egalității de remunerare este prevăzut la  articolul 157 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Însă, în Uniunea Europeană, se înregistrează în continuare o diferență de remunerare între femei și bărbați de aproximativ 13%, cu variații semnificative între statele membre. Ea a scăzut doar cu foarte puțin în ultimii zece ani”.

Citește și: Poliţiştii protestează în fața sediului MAI. "Suntem sclavii incompetenței voastre!"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si