Close sidebar
Close sidebar

Noua lege a pensiilor intră în ședința de Guvern de joi, 9 noiembrie. "Vor fi pensii care vor creşte cu 1%, iar altele cu 80%", spune ministrul Muncii

Noua lege a pensiilor urmează să fie adoptată în Guvern la scurt timp după lansarea proiectului în dezbatere publică, mai precis la nici două săptămâni, pe data de 9 noiembrie 2023.

Sorin Negru,

Noua lege a pensiilor va fi adoptată joi, 9 noiembrie

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a prezentat luni, 6 noiembrie, noul proiect al legii pensiilor în comisiile din Camera Deputaților.

Ministrul le-a transmis deputaților că, potrivit calendarului asumat, proiectul de lege ar urma să fie aprobat în Guvern pe data de 9 noiembrie, iar până la 20 noiembrie în Parlament.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensia minimă în 2024. Schimbare majoră adusă de noua lege a pensiilor

În ședința Executivului de săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a transmis același mesaj: există o condiție de îndeplinit pentru ca indexarea și recalcularea pensiilor să se facă anul viitor- adoptarea noii legi a pensiilor până la data de 20 noiembrie.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Calendarul stabilit are legătură cu promisiunile asumate de Guvern în fața Comisiei Europene, astfel încât să se renunțe la condiționarea din PNNR cu privire la ponderea pensiilor din PIB.

Cât va costa noua lege a pensiilor?

"Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de

pensii, o lege importantă pentru români", a declarat luni ministrul Muncii.

Potrivit demnitarului, impactul bugetar pentru anul viitor, pentru cele patru luni din 1 septembrie până la 31 decembrie 2024, este de 13,84 miliarde euro, adică 55,36 miliarde lei.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

[Sursa foto: Facebook]

Cât va fi punctul de pensie de la 1 ianuarie 2024

Ministrul Muncii a explicat că punctul de pensie va fi de 2.032 de lei începând cu data de 1 ianuarie 2024.

"Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie", a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Pensia minimă ar putea crește cu 87,4% din septembrie 2024

Ministrul Muncii a mai spus că proiectul cuprinde pensia şi indemnizaţia minimă socială, adăugând că actul normativ încurajează contributivitatea şi munca.

Ea a adăugat că, datorită acestui formule, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizaţie minimă socială vor avea situaţia favorabilă în care vor avea, după aplicarea formulei, cu 87,4% mai mult, adică 1.960 de lei, faţă de 1.125 de lei, dacă au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie.

Cu cât cresc pensiile de la 1 septembrie 2024

Potrivit Simonei Bucura-Oprescu, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor în medie cu 40%.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

"Poate vor fi pensii care vor creşte cu 1%, poate vor fi pensii care vor creşte cu 80%, cum am spus, dar calculele noastre arată că vom avea o creştere medie a pensiilor de 40%", a precizat ministrul Muncii. 

"Pentru creşterea pensiilor, plecând de la formula cu care noi venim şi anume faptul că avem un algoritm cu care încurajăm două elemente: unu- contributivitatea; doi- munca. Încurajăm munca prin acele puncte de stabilitate pe care le oferim pentru o perioadă de peste 25 de ani în care munceşti. Cu alte cuvinte, dacă ai o perioadă contributivă de 25 de ani, pentru perioada de la 25 la 30 de ani vei obţine 0,5 puncte pe an în plus, de la perioada 31 la 35 de ani- 0,75 şi de la perioada peste 35 de ani vei obţine un punct în plus pe an. Cu alte cuvinte, prin asta îndeplinim ceea ce ni se cere în jalonul 214 aferent reformei sistemului public de pensii, în sensul că încurajăm munca şi adecvarea pensiilor mici", a explicat ministrul Bucura-Oprescu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI