Noua lege a pensiilor vine să înlocuiască mult așteptata Legea 127/2019, amânată de la intrarea în aplicare de mai mulți ani, din motive care țin de lipsa banilor la buget. 

Guvernul PNL-PSD a decis să propună o nouă lege a pensiilor, cu un obiectiv declarat de corectare a inechităților din sistemul public de pensii.

Citește și: VIDEO- Noua formulă de calcul a pensiilor. Schimbări în lege: egalarea vârstei de ieșire la pensie. Vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024!

Sunt voci din rândul experților în politici sociale care au sesizat noi inechități pe care noua formulă de calcul din proiectul legea pensiilor le generează în cazul pensionarilor din grupele de muncă grea- fostele grupe speciale de muncă I și II. 

Care este formula de calcul a pensiei din noua lege a pensiilor 2024

Reforma sistemului de pensii presupune aplicarea unei formule de calcul unitare pentru toți pensionarii din sistemul public de pensii.

Este vorba de o formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității și a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice.

Referitor la formula de calcul a pensiilor începând din septembrie 2024, proiectul de lege spune că recalcularea pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte (pe care îl obține fiecare pensionar în parte) cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR se calculează ca raportul dintre VPP (valoarea punctului de pensie) și 25 (stagiul standard de cotizare).

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Deoarece valoarea punctului de pensie ajunge în 2024 la cuantumul de 2.032 lei, înseamnă că valoarea punctului de referință (VPR) va fi 81, după cum este și precizat explicit în lege.

Care este formula de calcul a pensiei din noua lege a pensiilor 2024

Formula de calcul a pensiei din septembrie 2024

[Sursa foto: Ministerul Muncii]

Cine sunt pensionarii văduviți de noua lege a pensiilor

"Pensiile vor crește anul viitor de două ori, prima dată la 1 ianuarie, cu 13,8 la sută și a doua oară la 1 septembrie, în urma procesului de recalculare a pensiilor, conform legii. Suntem primul guvern care face și indexare și recalculare în același an", a declarat premierul Marcel Ciolacu în ședința de guvern de joi, 2 noiembrie.

Nu pentru toți pensionarii recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024 va aduce majorări.

Unii se vor simți, dimpotrivă, devaforizați, în contextul în care au prestat muncă în condiții grele, dar vor primi o pensie mai mică decât a altora pentru că stagiul de cotizare este diferit.

"Este bine că se folosește formula în VPR cu 25 la numitor pentru cei care nu au grupă de muncă, însă pentru cei care au grupă de muncă nu s-a găsit o soluție și aici trebuie să se vadă ce se întâmplă. Doamna ministru al Muncii a intrat în mină și a văzut cum se muncește acolo", spune prof. dr. Anton Hadăr de la Federația sindicală Alma Mater.

"Pentru cei care au lucrat în condiții grele trebuie să se găsească o excepție", spun experții

Experta Dorina Barcari, membru fondator al Asociaţiei pentru Drepturile Pensionarilor, a remarcat că folosirea unui stagiu de cotizare de 25 de ani va avantaja o mare majoritate a pensionarilor, însă nu pe toți.

 "Pentru cei care au lucrat mai greu trebuie să se găsească o excepție. Pentru cei pensionați până la introducerea legii. Pentru că nu este corect să își piardă niște drepturi", a explicat Dorina Barcari. 

În cazul celor care s-au pensionat în grupele de muncă 0 și I- mineri, siderurgiști, petroliști, muncitori în industria grea- stagiul de cotizare luat în calcul era mai mic, iar prin înghețarea cuantumului vor pierde anumite drepturi. 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

O soluție ar putea fi, spun specialiștii, majorarea procentelor aplicate pe procentajele lunare. "Altfel li se scade punctajul", spune Dorina Barcari.

Pierdere de 25% pentru pensionarii din grupele de muncă

Reprezentanții pensionarilor care au avut condiții speciale de muncă (grupele 0 și 1) au transmis deja petiții către Ministerul Muncii în care au cerut excepții de la Noua lege a pensiilor pentru că altfel vor pierde 25% din bani prin faptul că diferența de stagiu de cotizare este de la 20 la 25 de ani.

Noua lege a pensiilor,  în forma de proiect, împreună cu  Expunerea de Motive  și cele 15 Anexe, pot fi văzute AICI.

Noua lege a pensiilor trebuie adoptată până în 20 noiembrie

Noua lege a pensiilor trebuie adoptată până în 20 noiembrie

Șeful Guvernului a anunțat joi că există o condiție de îndeplinit pentru ca indexarea și recalcularea să se facă anul viitor: să fie adoptată noua lege a pensiilor până la data de 20 noiembrie.

Practic, în doar două săptămâni și jumătate trebuie parcurs întreg procesul- de la dezbaterea publică și adoptare prin Guvern, până la dezbaterile din comisiile parlamentare și votul în plenul camerelor reunite ale Parlamentului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si