Noua lege privind carantina, în plenul Camerei. Ce modificări se vor face
Proiectul de lege privind carantina va intra, cel târziu, joi în plenul Camerei Deputaților, dar aceasta va suferi modificări majore.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că proiectul de lege a carantinei va suferi modificări majore, după ieșirea acestuia din Comisia juridică.
„Foarte importantă este şi discuţia privind adoptarea Legii carantinării şi izolării. După cum am văzut, proiectul primit de la Guvern, care nu a stat absolut deloc în dezbatere publică, acesta protejează abuzurile şi nu protejează cetăţenii. Această propunere legislativă este în acest moment în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cel mai târziu mâine dimineaţă va intra în plen, dar va intra cu modificări majore, operate în comisie”, a afirmat Lucian Romaşcanu, la finalul Biroului
El a adăugat că la discuţiile din comisia juridică participă şi specialişti, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, iar modificările la proiectul de lege privind carantina vor fi făcute şi în funcţie de opinia acestora.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Noi precizări despre călătoriile în Austria. Românii, obligați să stea în carantină
„La aceste discuţii participă şi invitaţi din partea organizaţiilor neguvernamentale, specialişti, iar această lege, ţinând cont şi de ceea ce spune societatea civilă, trebuie să fie o lege care protejează populaţia şi nu protejează abuzurile”, a completat Romaşcanu.
Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind carantina după ce Curtea Constituţională a decis că instiuirea obligatorie a carantinei e neconstituţională, deoarece încalcă drepturile şi libertăţile omului.
Actul normativ prevede măsura carantinei pentru persoanele care vin din zonele cu risc ridicat de epidemie sau cele care declară că nu îşi pot asigura singure condiţiile de separare fizică la domiciliu. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.
Citeste si: Raed Arafat, după numărul record de infectări: „Trendul e în creștere”
Situaţiile de risc epidemiologic sau biologic, pentru care este instituită carantina, sunt epidemia declarată prin ordinul ministrului Sănătăţii, pandemia declarată de directorul OMS sau un eveniment neaşteptat identificat constatat de structurile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau instituţiile din subordinea MS.