Potrivit directorului Muzeului Judetean Buzau, Laurentiu Grigoras, la Carlomanesti au fost reluate sapaturile dupa o pauza de cativa ani, si in trecut fiind facute descoperiri arheologice importante in aceasta zona.

Pana acum, la Carlomanesti au fost descoperite zeci de morminte, iar cercetatorii cred ca au dat peste un cimitir care se intindea pe zeci de hectare.  De aceasta data, specialistii au descoperit noua morminte, in care au fost inhumate persoane care au trait pe teritoriul judetului in perioada 2000- 1600 inainte de Hristos.

Specialistii au scos la lumina zilei nu doar schelete umane vechi de mii de ani, ci si numeroase obiecte care furnizeaza informatii despre viata din epoca bronzului, unele chiar unicat in regiune.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa ce comoară are în casă- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Sunt unele morminte mai la suprafata care nu sunt foarte bine pastrate din cauza lucrarilor agricole si unele la adancimi mai mari unde avem inventare foarte boghate. De regula, fiecare mormant are minimum trei vase. Apar si piese de bronz, inele de bucla, folosite la prinderea parului dupa ce era impletit, bratari, coloane de bronz care erau puse la gat, fusaiole, vase foarte frumoase, unicat pentru epoca bronzului in Romania, pe de o parte prin forma, dar si prin pastrarea foarte buna a vasului.

Am gasit un vas in forma de porumbel in care erau opt fragmente de oase de la picioarele de porc, folosit probabil ca jucarie pentru copii", a declarat Mihai Constantinescu, cercetator la Institutul de Antropologie al Academiei Bucuresti.

Toate obiectele descoperite la Carlomanesti vor ajunge la Muzeul Judetean Buzau, unde exista deja o sala de expozitie unde pasionatii de istorie pot vedea chiar si o reconstituire a unui mormant din epoca bronzului.

Pe de alta parte, specialistii intentioneaza ca dupa finalizarea sapaturilor sa puna in valoare intreaga zona prin realizarea unui parc arheologic la Carlomanesti, proiect ce ar putea avea un puternic impact asupra turismului.

Sursa: news.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si