Structură an școlar 2022-2023. Viitorul an școlar ar putea avea o structură nouă care nu a mai fost utilizată în România. În loc de organizarea anului școlar pe semestre sau trimestre, ar urma să fie introduse pentru anul școlar 2022-2023, 5 module de învățare, însă nu există încă o soluție concretă privind modalitatea de evaluare a elevilor într-o astfel de structură, au spus sursele pentru Edupedu.ro.

„Vom avea 5 module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face”, spun sursele Edupedu.ro.

Una din propuneri, în această nouă modalitate, este renunțarea la teze și înlocuirea lor cu o evaluare periodică. 

Cum vor avea elevii vacanțe?

„Se merge pe vacanțele din octombrie și februarie, vor fi structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE”, au mai declarat sursele după discuțiile din ședința Consiliului pentru Dialog Social de la Ministerul Educației, care a început miercuri dimineață la ora 10:00.

Declarațiile care au venit până în acest moment din partea ministrului Educației, structura pentru anul școlar poate fi:

„Anul școlar să înceapă pe data de 5 septembrie, prima zi de luni a lunii septembrie, și să se încheie pe 16 iunie. Să avem un număr de cinci vacanțe.

În primul rând o vacanță la finalul lunii octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare, pentru toți elevii.

În octombrie pentru toți elevii, subliniez, pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii să aibă această vacanță la final de luna octombrie.

Citeste si: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: ,,Vom avea 1.140 de elevi ucraineni audienți în școlile din România de săptămâna viitoare''

A doua vacanță să fie de sărbătorile de iarnă și să fie cu o durată consistentă, să înceapă undeva la 22 – 23 decembrie și să fie până pe 8 ianuarie, deci să avem

18 zile de vacanță de iarnă. A treia vacanță să fie în luna februarie, o săptămână.

A patra vacanță să fie de sărbătorile pascale, în anul 2023 putem să avem o vacanță de aproape două săptămâni, care să includă și sărbătorile pascale ortodoxe și pe cele catolice. Și, de asemenea, să avem și o vacanță de vară care ar putea să înceapă pe data de 17 iunie și să se termine pe data de 4 septembrie.

Acestea sunt cele cinci vacanțe, deci asta ar trebui să rămână un lucru clar, vedem dacă vor fi trimestre sau semestre”, declara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe 27 februarie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

structură an școlar 2022-2023

Cum ar arăta anul școlar dacă s-ar adopta noua structură?

  • 5 septembrie – 21 octombrie – modul
  • 24-18 octombrie – vacanță de toamnă
  • 31 octombrie – 21 decembrie – modul
  • 22 decembrie – 6 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
  • 9 ianuarie – 3 februarie – modul
  • 6 februarie – 10 februarie – vacanță intersemestrială
  • 13 februarie – 6 aprilie – modul
  • 7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară
  • 19 aprilie – 16 iunie – modul
  • 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

70% dintre elevi au cerut eliminarea tezelor

Consiliul Național al Elevilor au lansat un chestionar, iar din cei peste 10.000 de elevi respondenți, cea mai mare parte „ar fi de acord cu introducerea unor evaluări unitare, cu subiect unic la nivel național, la începutul și sfârșitul anului școlar”, potrivit unui mesaj publicat pe pagina oficială a organizației. CNE susține că 70% dintre respondenți au cerut „eliminarea tezelor și înlocuirea acestora cu mijloace de evaluare sumativă, axate pe feedback”.

Cei care fac parte din Consiliu susțin că au solicitat părerile elevilor în contextul în care, miercuri, la Ministerul Educației, Comisia de Dialog Social a Ministerului Educației a dezbătut acest subiect referitor la anul școlar 2022-2023.

Citeste si: Sorin Cîmpeanu: „Universitățile trebuie să revină la învățământul fizic de miercuri. Unde nu este posibil, se poate decide o perioadă de tranziție”

„În contextul modificărilor anunțate de-a lungul timpului cu privire la structura anului școlar, care ar aduce o nouă perspectiva asupra modului în care se desfășoară orele de curs și, implicit, asupra sistemului de evaluare, Consiliul Național al Elevilor a lansat o consultare la care au luat parte, până acum, peste 10.000 de elevi din toată țara.

Dintre elevii care au participat la consultarea noastră, peste 70% își doresc eliminarea tezelor și înlocuirea acestora cu mijloace de evaluare sumativă, axate pe feedback, astfel încât această formă de evaluare de etapă să reprezinte cu adevărat o oportunitate pentru elevi de a își analiza progresul și de a stabili, alături de profesori, pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a își acoperi lacunele din învățare.

În același timp, majoritatea respondenților ne-au transmis faptul că ar fi de acord cu introducerea unor evaluări unitare, cu subiect unic la nivel național, la începutul și sfârșitul anului școlar, astfel încât să poată fi creionată o radiografie clară a evoluției pe care elevii o au pe parcursul unui an școlar.

Suntem cu toții conștienți că evaluarea din România și-a pierdut relevanța, fără să pună accent pe necesitatea însușirii unor competențe-cheie atât de necesare în rândul absolvenților. Reforma în evaluare nu mai suportă amânare!

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Consiliul Național al Elevilor solicită ferm Ministerului Educației să respecte voința elevilor și să implementeze modificări de substanță în sistemul de evaluare, astfel încât acesta să devină unul obiectiv și, mai ales, calitativ”, citează Edupedu.

Citeste si: Ministrul Educaţiei a făcut noi declarații. Categoria de elevi care vor beneficia de învăţământ hibrid până la finalul semestrului al doilea

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si