Cazurile confirmate până în prezent sunt de 40 doar în India, dar au fost confirmate mai multe cazuri și în Australia, Canada, Germania, Marea Britanie și Noua Zeelandă.Dintre acestea, 8 mutații sunt prezente la proteina Spike care ajută virusul să pătrundă în celule (BA.5 are doar 3). BA.2.75 diferă considerabil de varianta „mamă” BA.2, cunoscută sub denumirea de varianta „invizibilă” a Omicron din cauza a două mutații cheie: G446S și R493Q.

Citeste si: Un nou val Covid-19, dar fără restricții. Declarația ministrului Alexandru Rafila

„Cred că există o limită în acest sens. Deja actuala variantă BA.5 este eficientă și o vedem în numărul mare de infecții pe care le provoacă. Nu știu însă cât de mult poate crește capacitatea de contagiune. Și nu cred că este un proces care se poate repeta la infinit”, afirmă un virusolog italian.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Țările Europene reintroduc masca de protecție. Iată lista completă unde se aplică măsura

„Dacă vor exista variante capabile să înlocuiască BA.5, ceea ce nu este ușor, tendința va fi o capacitate crescută de infectare, dar nu dincolo de anumite limite, pentru că această proteină nu poate suporta atât de mult”, explică el.

Un nou val de Covid se anunță și în România

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni seară, că vor fi reluate măsurile din valul cinci al pandemiei de COVID-19, dar nu acum.

Potrivit acestuia, vom traversa acest val fără restricții, cel puțin deocamdată.

Citeste si: Bilanț Covid-19. Numărul cazurilor de Covid s-a dublat în ultima săptămână

„  În alte țări există prevederi care impun utilizarea măștii în mijloacele de transport, eu mizez pe un parteneriat cu populația, pe înțelegere, sunt convins că persoanele la risc vor utiliza masca pentru propria  protecție”, a spus Alexandru Rafila.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si