In articol:
- Bilanț coronavirus România- 3 ianuarie 2021: Alte 3.034 noi cazuri de infectare
- Mai sunt eficiente vaccinurile?
Medicii de la Institutul Matei Balș au confirmat pentru Digi24 că au descoperit virusul la un bărbat întors recent în țară. Acesta avea simptome de coronavirus, a fost testat pozitiv și s-a stabilit după analiză că este infectat cu noua tulpină, care este mai contagioasă.
Purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş din Bucureşti, Cătălin Apostolescu, a anunţat, duminică, la Digi 24, că există o suspiciune privind infectarea cu noua tulpină de coronavirus, două probe analizate în laboratorul de genetică al unităţii medicale având reacţii diferite faţă de cele de până acum. Apostolescu nu a precizat dacă cele două probe sunt de la un singur pacient sau de la oi, afirmând că datele exacte vor fi cunoscute la începutul săptămânii viitoare.
”Într-adevăr, în laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate ale reacţiei de amplificare diferite faţă de cele pe care le ştiam până acum. Urmează ca în zilele următoare să se facă secvenţierea şi să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului. Nu avem date că ar exista diferenţe semnificative în manifestarea clinică faţă de vechea tulpină”, a declarat, duminică, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş din Bucureşti, Cătălin Apostolescu.
Acesta a precizat că datele concrete vor exista în zilele următoare: ”Urmează să corelăm datele de laborator cu cele clinice şi să punem lucrurile cap la cap”.
Apostolescu nu a precizat dacă cele două probe sunt de la un singur pacient sau de la doi şi nici dacă pacientul sau pacienţii de la care au fost recoltate au venit din Marea Britanie.
Bilanț coronavirus România- 3 ianuarie 2021: Alte 3.034 noi cazuri de infectare
”Până astăzi, 3 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 640.429 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 574.897 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 3.034 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, a transmis, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.
Citeste si: Arafat: În România nu vor fi discriminări față de cei care nu s-au vaccinat
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 327 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Mai sunt eficiente vaccinurile?
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) vine cu precizări privind noua tulpină de coronavirus apărut în Marea Britanie şi vorbeşte despre eficacitatea actualelor vaccinuri dezvoltate până acum. Astfel, sursa citată explică faptul că „vaccinurile recent dezvoltate au ca ţintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafaţă a virusului, capabilă să declanşeze un răspuns imun.
Citeste si: Jurnalistul Larry King, internat după ce a fost diagnosticat cu Covid-19
Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (şi, implicit, declanşarea infecţiei), prin legarea la receptori specifici care sunt localizaţi la nivelul tractului respirator şi tractului gastrointestinal”. GCS mai spune că în cazul în care nu mai există protecţie în faţa noii tulpini, nu este necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante.
„Odată cu identificarea unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 în Regatul Unit, s-a pus problema eficacităţii vaccinurilor dezvoltate până în acest moment.
Iată câteva clarificări în acest sens.
Vaccinurile recent dezvoltate au ca ţintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafaţă a virusului, capabilă să declanşeze un răspuns imun. Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (şi, implicit, declanşarea infecţiei), prin legarea la receptori specifici care sunt localizaţi la nivelul tractului respirator şi tractului gastrointestinal. Proteina Spike se leagă la aceşti receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaşte proteina Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism şi atunci când ea este postvaccinal – şi declanşează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi.
Citeste si: Valeriu Gheorghiţă, anunț foarte important despre campania de vaccinare anti-COVID. Ce se întâmplă de luni
S-a demonstrat că anticorpii produşi în urma infecţiei naturale cu virusul SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafaţă a virusului (proteina Spike). Într-adevăr, modificarea acestor regiuni din cauza mutaţiilor ar putea conduce la scăderea eficienţei anticorpilor (fie ei produşi în urma infecţiei naturale sau în urma vaccinării). Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutaţii astfel încât să fie eliminată complet protecţia conferită, iar acest fenomen ar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutaţie a virusului.
Pe termen lung, această posibilitate nu poate fi în totalitate exclusă. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat şi administrat într-un interval de doar câteva luni”, a transmis GCS, într-un comunicat de presă.