Pandemia a produs o nouă tulpină, depistată și în România. Octavian Jurma: "Va aduce valul 5"
Epidemiologul Octavian Jurma a declarat sâmbătă, la un post TV, că autorităţile din România nu trebuie să mai discute despre măsuri de relaxare înainte ca valurile epidemiei de COVID-19 să treacă. El consideră că pandemia a produs deja o nouă tulpină, detectată în România.
Author: Razvan Ilie sâmbătă 20 noiembrie 2021 , 18:17
Cercetătorul Octavian Jurma consideră că pandemia a produs deja o nouă tulpină, care va reprezenta începutul unui nou val de infectări, cel mai probabil la începutul anului viitor. În aceste condiții "este definiția nebuniei" să anunți noi relaxări în România.
Octavian Jurma: COVID-19 e cu noi pentru o perioadă lungă
Octavian Jurma consideră că nivelul real de infectare este de până la şapte ori mai mare decât cel raportat oficial.
Medicul se așteaptă ca testarea elevilor în şcoli, pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, să fie un eşec.
"Această relaxare e foarte importantă și toți o dorim, dar trebuie să ne relaxăm în siguranță, să încetăm să revenim la această normalitate care a dispărut. Trebuie să intrăm în rândul țărilor care fac managementul complet și permanent al pandemiei. E o certitudine statistică că COVID-19 e cu noi pentru o perioadă lungă. Variola și poliomielita au fost cu noi secole. Să vorbim mai puțin de relaxare, și mai mult de vaccinare, de protecție, de siguranță", a solicitat epidemiologul român.
Specialistul epidemiolog atrage atenția că repetăm aceleași greșeli și, dacă vom aplica aceleaşi măsuri, vom avea aceleaşi rezultate.
"Este definiţia nebuniei să crezi că poţi obţine rezultate diferite făcând acelaşi lucru. Şi atunci, noi, în primul rând, ar trebui să încetăm să vorbim de relaxare chiar în mijlocul valurilor.
Noi nici nu am depăşit bine vârful valului patru, deja anunţăm măsuri de relaxare. Asta demobilizează populaţia, îi dă de înţeles că valul s-a terminat”, a mai afirmat Octavian Jurma, la Digi 24.
Ce este tulpina Delta Plus
Potrivit INSP, printre variantele detectate in urma secventierilor din saptamana 45 în România s-au aflat și variantele AY103, AY39, AY4, AY42, AY43, AY44, AY46, AY52, AY98. AY este o sublinie a coronavirusului tot din tulpina Delta, urmărită mai ales în Marea Britanie, pentru că ar putea oferi posibile avantaje virusului pentru supraviețuire.
Una dintre variante, AY.4.2, derivată din AY.4, a fost deja supranumită „Delta plus” și este monitorizată atent în Marea Britanie.
AY.4.2 a fost depistată pentru prima dată în Marea Britanie în luna iunie.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a clasificat deja mutația AY.4.2 drept „variantă de interes”, adică variantă care nu este încă îngrijorătoare, dar care trebuie urmărită, informează G4Media.