Noua variantă „ascunsă” a fost identificată de cercetători și se pare că are mai multe mutații în comun cu tulpina Omicron a Coronavirusului. Se pare că noii variante îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele de laborator să fie folosite pentru a semnala posibilele cazuri.

Cercetătorii britanici spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă se va răspândi în același mod ca varianta Omicron, dar subliniază că versiunea „ascunsă” este diferită din punct de vedere genetic, și prin urmare, se poate comporta diferit. 

Varianta scunsă a fost observată prima dată printre genomurile SARS-CoV-2 care au fost trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada. Faptul că este dificil de a detecta această variantă înseamnă că există posibilitatea ca aceasta să se fi răspândit deja mai pe scară largă.

Citeste si: EMA și ECDC recomandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19

Cazuri Omicron în Marea Britanie

Descoperirea a venit când oficialii britanici au recunoscut că pot fi impuse măsuri suplimentare având în vedere răspândirea tulpinei noi de Omicron. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a transmis mați încă 101 de cazuri confirmate ale variantei Omicron. Potrivit datelor, în Marea Britanie există 437 de cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron.

La întâlnirea guvernului britanic, unde au participat și Patrick Vallance, dar și directorul medical al Angliei, Chris Whitty, premierul Boris Johnson a declarat în fața miniștrilor că „indiciile timpurii” arată că varianta Omicron este

mai transmisibil decât varianta ce domina inițial, Delta. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Șeful ONU, suspect de COVID-19. El se află în izolare pentru câteva zile

Impunerea planului B

Purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că următorul pas este impunerea planului B care constă în introducerea certificatului verde care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 și a unui set de recomandări pentru a lucra de acasă, acolo unde este posibil acest lucru.

Noua formă de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2. Profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College London, a afirmat că 42 sau aproximativ 6% din cei 709 genomi ai tulpinei Omicron trimiși bazei de date a genomului GISAID (o inițiativă științifică globală și o sursă primară înființată în 2008, care oferă acces deschis la datele genomice ale virusurilor gripale și la coronavirusul responsabil pentru pandemia COVID-19) au fost BA.2, transmite  Digi24.

„Există două descendențe în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate din punct de vedere genetic. Cele două descendențe se pot comporta într-un mod diferit”, a adăugat profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College London.

Cercetătorii folosesc analiza întregului genom pentru a confirma care este varianta care a cauzat o infecție cu COVID-19, chiar dacă testele PCR pot oferi uneori o indicație. 

Citeste si: Masca de protecție nu mai e obligatorie în spațiile exterioare, cu excepția celor aglomerate- decizie CNSU

„Omicronul ascuns”

În mod informal, anumiți cercetători numesc noua variantă „omicronul ascuns”, deoarece nu are caracteristicile care să permită testelor PCR să o detecteze. Unii cercetători se preocupă de faptul că „stealth Omicron” s-ar putea răspândi neobservată în timp ce specialiștii din sănătate se concentrează pe analizarea testelor RT-PCR pentru a detecta tulpina Omicron standard.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Încă nu este cunoscut modul în care a apărut noua variantă Omicron. Cu toate că face parte din varianta standard este distinctă și se poate califica ca o nouă „variantă îngrijorătoare” dacă se răspândește rapid. Cercetătorii susțin că a avea două variante, BA.1 și BA.2, care să apară succesiv într-un ritm rapid și să dezvolte mutații comune este „îngrijorător”.

Citeste si: Anthony Fauci: Este "aproape sigur" că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave decât Delta

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si