Close sidebar
Close sidebar

A apărut o nouă versiune a variantei Omicron. Specialiștii spun că aceasta nu poate fi identificată la testele PCR

Oamenii de știință au identificat o nouă versiune a variantei Omicron, și au numit-o invizibilă pentru că aceasta nu poate fi identificată la testele RT-PCR, pe care oficialii din sănătate le utilizează pentru a analiza și depista răspândirea Coronavirusului.

Madalina Grigore,

Cercetătorii britanici au descoperit o nouă versiune a variantei Omicron pe care au numit-o „omicronul ascuns” sau „invizibil”.

[Sursa foto: Google]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Noua variantă „ascunsă” a fost identificată de cercetători și se pare că are mai multe mutații în comun cu tulpina Omicron a Coronavirusului. Se pare că noii variante îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele de laborator să fie folosite pentru a semnala posibilele cazuri.

Cercetătorii britanici spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă se va răspândi în același mod ca varianta Omicron, dar subliniază că versiunea „ascunsă” este diferită din punct de vedere genetic, și prin urmare, se poate comporta diferit. 

Varianta scunsă a fost observată prima dată printre genomurile SARS-CoV-2 care au fost trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada. Faptul că este dificil de a detecta această variantă înseamnă că există posibilitatea ca aceasta să se fi răspândit deja mai pe scară largă.

Citeste si: EMA și ECDC recomandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19

Cazuri Omicron în Marea Britanie

Descoperirea a venit când oficialii britanici au recunoscut că pot fi impuse măsuri suplimentare având în vedere răspândirea tulpinei noi de Omicron. Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a transmis mați încă 101 de cazuri confirmate ale variantei Omicron.

Potrivit datelor, în Marea Britanie există 437 de cazuri de infectare cu noua tulpină Omicron.

La întâlnirea guvernului britanic, unde au participat și Patrick Vallance, dar și directorul medical al Angliei, Chris Whitty, premierul Boris Johnson a declarat în fața miniștrilor că „indiciile timpurii” arată că varianta Omicron este mai transmisibil decât varianta ce domina inițial, Delta. 

Citeste si: Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Citeste si: Șeful ONU, suspect de COVID-19. El se află în izolare pentru câteva zile

Impunerea planului B

Purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că următorul pas este impunerea planului B care constă în introducerea certificatului verde care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 și a unui set de recomandări pentru a lucra de acasă,

acolo unde este posibil acest lucru.

Noua formă de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2. Profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College London, a afirmat că 42 sau aproximativ 6% din cei 709 genomi ai tulpinei Omicron trimiși bazei de date a genomului GISAID (o inițiativă științifică globală și o sursă primară înființată în 2008, care oferă acces deschis la datele genomice ale virusurilor gripale și la coronavirusul responsabil pentru pandemia COVID-19) au fost BA.2, transmite  Digi24.

„Există două descendențe în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate din punct de vedere genetic. Cele două descendențe se pot comporta într-un mod diferit”, a adăugat profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică de la University College London.

Cercetătorii folosesc analiza întregului genom pentru a confirma care este varianta care a cauzat o infecție cu COVID-19, chiar dacă testele PCR pot oferi uneori o indicație. 

Citeste si: Masca de protecție nu mai e obligatorie în spațiile exterioare, cu excepția celor aglomerate- decizie CNSU

„Omicronul ascuns”

În mod informal, anumiți cercetători numesc noua variantă „omicronul ascuns”, deoarece nu are caracteristicile care să permită testelor PCR să o detecteze. Unii cercetători se preocupă de faptul că „stealth Omicron” s-ar putea răspândi neobservată în timp ce specialiștii din sănătate se concentrează pe analizarea testelor RT-PCR pentru a detecta tulpina Omicron standard.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Încă nu este cunoscut modul în care a apărut noua variantă Omicron. Cu toate că face parte din varianta standard este distinctă și se poate califica ca o nouă „variantă îngrijorătoare” dacă se răspândește rapid. Cercetătorii susțin că a avea două variante, BA.1 și BA.2, care să apară succesiv într-un ritm rapid și să dezvolte mutații comune este „îngrijorător”.

Citeste si: Anthony Fauci: Este "aproape sigur" că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave decât Delta

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI