Noul an şcolar 2021- 2022 începe pe 13 septembrie. Iată când au loc vacanţele elevilor, ce scenarii se aplică în şcoli şi ce elevi fac ore doar online!

Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului școlar 2021 – 2022, cursurile vor începe în acest an pe data 13 septembrie.

Structura noului an şcolar 2021- 2022

Anul şcolar 2021 – 2022 se structurează pe două semestre, după cum urmează:

Semestrul I

Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.

Cursuri – luni, 13 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021

În perioada 25 – 31 octombrie 2021, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă – joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022

Citeste si: Părinții vor trebui să completeze formularele de vaccinare la începerea școlilor. Află care sunt întrebările

Semestrul II

Semestrul al II-lea are 20 de săptămâni de cursuri dispuse în perioada 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022:

Cursuri – luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022

Vacanţă de primăvară – vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022

Cursuri – luni, 2 mai 2022 – vineri, 10 iunie 2022

Vacanţa de vară – sâmbătă, 11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului şcolar 2022 – 2023.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul „Şcoala altfel”

Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprilie 2022.

Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu va coincide cu perioada în care se susţin lucrările scrise semestriale (tezele).

Citeste si: VIDEO| Măștile textile sunt interzise în școli. La ce cheltuieli sunt supuși părinții

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal se pot organiza activităţi de instruire practică în perioada dedicată programului „Şcoala altfel”.

Lucrările scrise semestriale (tezele) se susţin, după ce se parcurge programa şcolară, cu cel puţin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.

Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului „Şcoala altfel”, conform calendarului olimpiadelor naţionale şcolare.

Măsurile luate pentru începutul noului an şcolar 2021- 2022

Într-o videoconferință organizată marți, autoritățile au discutat măsurile ce trebuie luate pentru începutul noului an școlar, în contextul în care varianta Delta a coronavirusului aduce riscuri și pentru segmentele de vârstă mai mici.

Citeste si: VIDEO| Anunțul ministrului Educației: când începe școala și ce reguli trebuie să respecte elevii

Două scenarii pentru noul an şcolar 

Autoritățile iau în calcul, în prezent, două posibile scenarii în cazul școlilor din localitățile unde rata de infectare cu COVID-19 va trece de 6 la mia de locuitori: trecerea complet în online a tuturor elevilor sau trecerea în online doar a celor nevaccinați și netrecuți prin boală, cu posibilitatea ca cei vaccinați să vină în continuare fizic la școală.

”La nivelul Guvernului ne-am asumat ca prioritate începerea și menținerea învățământului față în față cât mai mult posibil. Voi trece scurt în revistă principalele modificări față de ce s-a întâmplat anul trecut. În acest sens se va opta pentru participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție până când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate se menține sub 6 la mia de locuitori. Când incidența trece peste 6 la mia de locuitori, lucrăm acum cu două posibile scenarii:

1. Trecerea în învățământ online integral.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

2. Sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a învăța față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile", a explicat Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Citeste si: Când încep facultăţile în anul universitar 2021-2022?

Noul an școlar 2021 – 2022: Structura şi scenariile aplicate în şcoli
Noul an școlar 2021 – 2022: Structura şi scenariile aplicate în şcoli

Masca de protecţie, obligatorie în clase

Conform ei, în spațiile deschise, masca nu este obligatorie cu excepția ceremoniei de deschidere a anului școlar pentru că acolo anticipăm că vor avea loc aglomerații de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică.

Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare, dacă condițiile meteo nu permit, se poate desfășura în interior, până la incidența de 2 la mie, fără mască de protecție.

"Suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților, trebuie să fie măști de uz medical, nu se mai permite utilizarea măștilor textile.

Avem în vedere aceste măsuri de utilizare a mijloacelor de protecție deoarece cifrele privind incidența infecției și severitatea ei la copii sunt îngrijorătoare la nivel internațional și național, vedem zilele acestea rate destul de crescute de spitalizare a copiilor infectați cu COVID-19. Atât ca principale modificări”, mai spune ministrul Sănătăţii.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si