In prima sedinta, atat Senatul, cat si Camera Deputatilor vor stabili Comisia de validare a mandatelor noilor alesi. Comisia de validare a Camerei Deputatilor va fi compusa din 30 de membri, iar cea a Senatului din 15. Fiecare dintre cele doua comisii va respecta coloratura politica rezultata din alegeri.

Sedinta va fi condusa de decanii de varsta ai celor doua Camere, care vor fi asistati de cei mai tineri patru senatori, respectiv deputati, in calitate de secretari.

Astfel, sedinta Senatului va fi condusa de neurochirurgul Leon Danaila, in varsta de 83 de ani, ales pe listele PNL Bucuresti. El va fi asistat de Catalin George Stanga (34 ani, PNL, Galati), George Edward Dirca (36 ani, USR, Galati), Alexandru Marius Dunca (36 ani, PSD, Brasov) si Bogdan Constantin Matei (36 ani, PSD, Valcea).

CITESTE SI: Academicianul Leon Danaila, umilit la peluarea mandatului de senator. A urcat trei etaje pe scari, pacalit ca liftul e stricat

Sedinta Camerei Deputatilor va fi condusa de Miron Ignat, in varsta de 75 de ani, ales din partea comunitatii rusilor lipoveni din Romania. Ignat va fi asistat de catre cei mai tineri patru deputati: Mara Mares (24 ani, PNL, Brasov), Andrei Pop (25 ani, PSD, Ialomita), Vlad Emanuel Durus (26 ani, USR, Maramures) si Apjok Norbert (27 ani, UDMR, Maramures).

Dupa ce comisiile alese in sedintele celor doua camere vor valida mandatele, vor elabora fiecare cate un raport in care nominalizeaza senatorii si deputatii pentru care se propune validarea sau invalidarea mandatelor.

Dupa ce rapoartele vor fi aprobate, prin vot, de catre comisii, ele vor fi supuse votului plenului fiecarei camere. Camera Deputatilor a stabilit deja votul pentru raportul comisiei de validare miercuri la ora 9.00.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Atat comisia de validare a Senatului, cat si cea a Camerei Deputatilor pot propune invalidarea mandatului unui parlamentar in cazul in care constata ca alegerea acestuia s-a facut prin incalcarea dispozitiilor legii electorale privind candidatura sau obtinerea mandatului, precum si in cazul in care exista o hotarare definitiva si irevocabila privind savarsirea de catre cel in cauza a unei infractiuni legate de derularea procesului electoral. Eventualii deputati sau senatori care vor fi contestati de Comisia de validare vor trebui validati individual, printr-un vot al plenului.

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat ca liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea, precizand ca, daca va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constitutionala. Ea spune ca exista un precedent, cand pentru fapte similare pentru care nu fusese emisa o sentinta judecatoreasca la acel moment, in 2004 toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei in cauza. PMP si USR au anuntat la randul lor ca vor incerca sa blocheze validarea mandatului lui Liviu Dragnea.

Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputati si dupa depunerea juramantului de catre acestia. Senatul este legal constituit dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori.

Dupa ce noii senatori si deputati vor depune juramantul, cel mai probabil miercuri, vor fi alese conducerile celor doua camere: presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, Birourile Permanente si se vor constitui comisiile parlamentare.

Birourile Permanente ale ambelor Camere ale Parlamentului sunt compuse din cate patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori si se formeaza in urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectandu-se configuratia politica a Camerei Deputatilor si Senatului.

Alegerea presedintelui Camerei Deputatilor, respectiv Senatului, are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere. Este declarat ales presedinte candidatul care a intrunit votul majoritatii celor prezenti. Lista candidatilor propusi pentru functiile de vicepresedinte, secretar si chestor din Biroul permanent se supune in intregime votului deputatilor, respectiv senatorilor si se aproba cu majoritatea voturilor celor prezenti. Votul este secret si se exprima prin bile. Vicepresedintii, secretarii si chestorii Camerei Deputatilor si Senatului sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare carora le-au fost repartizate locurile respective.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Sursa: News.ro.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si