Gratuit pana acasa si inapoi, asa suna oferta CFR pentru tinerii care vor sa voteze. Aceasta adolescenta, de exemplu, va pune pentru prima data stampila pe buletinul de vot.

Totusi, nu doar dreptul constitutional ii tenteaza pe cei tineri. Economia pe care o fac, deloc modesta, e printre principalele motive.

Pentru a putea obtine biletele de calatorie dus-intors gratuite, puse la dispozitie de catre CFR, aveti nevoie de buletin, de carnetul de elev, daca ati implinit 18 ani, sau carnetul de student.

Atentie, acestea doua din urma trebuie sa fie vizate pe anul in curs. De asemenea, puteti folosi si o adeverinta de la unitatea de invatamant.

Mai sunt doar trei zile pana la scrutin, asa ca trebuie sa stiti ce modificari au aparut la alegerile de anul acesta. Nu mai puteti vota oriunde.

Atentie, la aceste alegeri nu aveti voie sa votati decat acolo unde aveti adresa trecuta in cartea de identitate. Exista o singura derogare. Daca, de exemplu, sunteti domiciliat in Pitesti, dar va aflati in oricare alta localitate din judetul Arges, veti putea vota pe liste suplimentare.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Autoritatile spun ca, in acest fel, imaginile cu autocare pline de votanti, plimbati de la o sectie la alta, vor deveni istorie. Mai mult, la fel ca in vara, un sistem informatic va tine minut cu minut inventarul alegatorilor. Actul de identitate al alegatorului va fi scanat inainte de a-i fi date buletinele de vot. Mare atentie, se poate lasa cu probleme penale.

Ministerul de Interne:" Prin scanarea CNP-ului putem sa stim daca ati mai votat la orice alta sectie de pe teritoriul Romaniei sau chiar din afara acestuia."

Marcel Opris, seful STS: "In momentul in care un CNP a fost introdus a doua oara in sistem, cu intentia de a vota, se genereaza informatic o semnalare automata, care pleaca automat, la politie."

Ca urmare oricine va incerca sa voteze a doua oara va fi cercetat penal pentru tentativa de fraudare a alegerilor. Si, tot la acest capitol, mai exista o noutate.

Procedura de numarare a voturilor va semana, cumva, cu o emisiune Big Brother. In sala va exista o tableta ce va fi montata intr-un punct fix, astfel incat aceasta numaratoare sa fie inregistrata permanent. Tocmai pentru ca orice tentativa de frauda sa poata fi evitata."

Ministerul de Interne: "Operatorul este cel care fixeaza tableta astfel incat sa surprinda prin inregistrare, intr-un cadru general, toate operatiunile din cadrul sectiei de votare."

Toate rezultatele pot fi urmarite in timp real, de catre oricine, pe Internet. Dar, cel mai important, daca vreti sa schimbati si dumneavoastra ceva este sa iesiti din casa pe 11 decembrie si sa mergeti la vot.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si