ANSVSA anunta, vineri, intr-un comunicat de presa, ca limita maxima admisa de dimetoat in produse este de 0,02 mg/kg, iar in probele de cirese provenite din Turcia analizate valorile erau de 0,03 mg/kg.
"Dupa primirea buletinelor de analiza, imediat ANSVSA a demarat o ancheta pentru a verifica daca mai exista cirese la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase si distruse. Pâna in prezent, din lotul de cirese provenit din Turcia, in cantitate de 1.347
Inspectorii precizeaza ca in fiecare an, in aceasta perioada, este intensificata actiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele si legumele de sezon.
De exemplu, in perioada 16-27 aprilie, s-au desfasurat actiuni de control in 320 de unitati de depozitare a legumelor si fructelor provenite din tari terte, iar de la inceputul anului, pâna in luna aprilie, au fost
"Cu ocazia acestor verificari au prelevate 539 de probe din fructe si legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. La 16 dintre probele analizate au fost depistate depasiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveti, ardei si tomate", precizeaza ANSVSA.
Ciresele provenite din Turcia si etichetate gresit, prezentat pe Facebook de un cumparator, au fost retrase definitiv de la vânzare intrucât contineau peste limita admisa un alt pesticid decât cele inscrise pe eticheta, respectiv dimetoat, care este considerat nociv.
Dupa ce pe Facebook au aparut imagini cu cirese având o eticheta pe care scrie ca "sunt tratate cu imazalil si thiabendazole, coaja nefiind recomandata pentru consum", hipermarketul Carrefour, unde erau vândute produsele, a precizat ca le-a retras de la vânzare si ca a solicitat explicatii furnizorului, raspunsul fiind ca un operator al firmei care tipareste etichetele a
Comisariatul pentru Protectia Consumatorului Bucuresti a declansat totusi un control la doua puncte de lucru ale comerciantului si la distribuitorul fructelor.
Verificarile la comerciant nu au relevat prezenta la vânzare a acestor produse, care fusesera deja scoase din circuitul consumului, motivatia inscrisa in fisa de retragere a produsului fiind "Neconformitate etichetare".
Controlul facut la firma care distribuia fructele a indicat, pe baza documentelor, ca ciresele nu sunt tratate cu Imazalil si Thiabendazole si ca sunt in conformitate cu legislatia româna in vigoare, nefiind modificate genetic. De asemenea, nici documentul furnizat de producatorul turc nu releva ca ciresele ar fi tratate cu vreuna din cele doua substante, iar certificatul fitosanitar mentioneaza ca fructele nu au fost supuse unui tratament chimic.
A fost aplicata o amenda de 10.000 de lei pentru abaterea privind informarea consumatorilor si a fost oprita temporar comercializarea fructelor pâna la intrarea in legalitate privind asigurarea unei informari corecte si complete.
Sursa: news.ro