Le-a schimbat perceptia despre cum trebuie sa locuiasca un taran aflat la 20 de kilometri distanta de cel mai apropiat oras.
I-a invatat sa depoziteze selectiv gunoiul in locurile special amenajate, sa circule cu carutele doar pe drumurile agricole special amenajate si chiar sa renunte la celebrele garduri din spini, specifice zonei Moldovei.
Asta in timp ce administratia locala a investit in drumuri de asfalt, apa, canalizare si unitati de invatamant.
„Doar asa, imbunatatind conditiile de viata pentru locuitori, ii putem intoarce acasa pe fiii satului, inclusiv pe cei din diaspora”, crede edilul Vasile Tabara.
Comuna Hoceni poate fi oricand un exemplu de bune practici pentru multe dintre comunitatile din tara. Aici, viata locuitorilor se schimba in bine de la o zi la alta, in pofida faptului ca pe teritoriul comunei, situata in zona saraca a Moldovei si la peste 20 de kilometri de cel mai apropiat oras, nu exista nici macar o firma importanta care sa produca
Chiar si asa, autoritatea locala reuseste sa realizeze investitii importante, fie cu fonduri de la Uniunea Europeana, fie cu putinii bani din taxele si impozitele locale. Astfel, cei 3.500 de locuitori ai comunei au gradinte si scoli moderne in toate cele sase sate, apa curge la robinet in gospodariile din patru localitati, iar in centrul comunei exista sala de sport, teatru de vara si un teren de fotbal cu o planeitate cum nu prea se gaseste nici pe marile stadioane ale echipelor din prima liga.
In plus, tot in zona centrala, primaria a amenajat o cladire in care functioneaza Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta, dotat cu masina de pompieri, un buldoexcavator si un utilaj cu care se fac lucrarile specifice de deszapezire pe cei 40 de kilometri de drumuri comunale si satesti.
„Nu putem lasa oamenii blocati cu zilele sau asteptand sa vina cineva sa ne ajute. Trebuie sa ne gospodarim singuri si intervenim de fiecare data din timp, nu dupa ce oamenii nu mai pot iesi deja din curte”, sustine primarul Vasile Tabara.