Cercetători americani au lansat un studiu clinic pentru a afla dacă vitamina C și zincul ne pot ajuta în lupta împotriva COVID-19.

Conform CNN, 214 persoane infectate au participat la studiu, fiind împărțite în trei grupe, cărora le-au fost administrate doze mari din fiecare supliment, atât individual, cât și în combinație.

Un al patrulea grup a primit îngrijiri standard, cum ar fi: odihnă, hidratare și medicamentele de reducere a febrei, dar fără suplimente.

Citeste si: Orașul din România care intră în carantină

Vitamina C și zincul nu ajută în tratamentul anti-COVID

Rezultatele au arătat că, în ciuda utilizării pe scară largă a vitaminei C și a zincului pentru a combate sau a reduce severitatea bolii, acestea nu au efect.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

„Doza mare de gluconat de zinc (zinc), acid ascorbic (vitamina C) sau ambele suplimente nu au redus simptomele SARS-CoV-2”, a spus medicul cardiolog Milind Desai din cadrul Cleveland Clinic.

Ba, mai mult, se pare că dozele mari au provocat unele efecte secundare neplăcute pacienților, potrivit CNN.

Au fost raportate mai multe efecte adverse (greață, diaree și crampe stomacale) în grupurile de suplimente decât în ​​grupul de îngrijire obișnuită ”,

a scris într-un articol despre studiul clinic Dr. Erin Michos din cadrul John Hopkins and Houston Methodist's.

Ce efecte pozitive au vitamina C și zincul

Vitamina C este un antioxidant recunoscut și joacă un rol esențial în susținerea sistemului imunitar. Chiar dacă nu s-a demonstrat că previne bolile, alte cercetări au descoperit că vitamina C poate scurta răcelile cu 8% la adulți și cu 14% la copii.

Cu toate acestea, utilizarea vitaminei C după debutul simptomelor de răceală nu pare a fi de ajutor, susțin specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate din SUA.

Zincul poate ajuta capacitatea unei celule de a combate infecțiile, potrivit cercetărilor, „în timp ce există dovezi că deficitul de zinc crește numărul citokinelor pro-inflamatorii și scade producția de anticorpi”.

Dar ce înseamnă asta în viața reală? Dacă este luat în decurs de 24 de ore de la primele semne ale unei răceli, zincul poate reduce durata unei răceli cu o singură zi, s-a constatat într-o analiză a 13 studii clinice.

Care sunt efectele negative

Există și aspecte negative. Administrarea a peste 2.000 de miligrame de vitamina C pe zi poate provoca arsuri la stomac, crampe, greață, vărsături, diaree și dureri de cap. Cantitatea medie zilnică recomandată de vitamina C este de 75 miligrame pentru femeile adulte și de 90 miligrame pentru bărbați.

Peste 40 de miligrame de zinc în fiecare zi pot provoca uscăciunea gurii, greață, pierderea poftei de mâncare și diaree, plus că pot genera un gust metalic urât.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si